Startsida - Nyheter

Feminister får egen utställning

Föreningen Lilith på Vasaskolan i Gävle blev uppmärksammade i hela landet när deras anslagstavla vandaliserades åtta gånger i rad. Nu gör de en egen utställning på Länsmuseet Gävleborg.

Det var i höstas som den feministiska föreningen Lilith återuppstod på gymnasiet Vasaskolan och började att sätta upp information på en anslagstavla som var vikt för föreningen. På en månad revs deras lappar ner åtta gånger. Efter att lärare protesterade ordnade till slut ledningen ett möte om det fria ordet för hela skolan. Händelserna fick stor uppmärksamhet i media runt om i Sverige och Ingela Jönsson, intendent och museipedagog på länsmuseet, kontaktade föreningen. Museet gör regelbundet utställningar tillsammans med unga och Ingela Jönsson hade en lucka i programmet.

– Jag tyckte att det kändes aktuellt och det tillhör vårt uppdrag att involvera barn och ungdomar i processen så att alla får göra sin röst hörd. Jag tycker mig höra att många tvekar inför att kalla sig feminister och jag hoppas att det ska komma upp i ljuset, varför det är så.

Utställningen riktar sig till alla men Ingela Jönsson hoppas framför allt att många skolklasser kommer.

– Jag hoppas att de ska se att feminism kan vara olika saker. Det finns många missuppfattningar kring ordet, det får många att se rött. Men egentligen borde alla kalla sig feminister, när de ser vad ordet står för i form av jämställdhet.

Lilith och feminismen öppnar den 26 mars och pågår till den 18 maj. Ett inslag blir en tidslinje över feminismens historia. Föreningen har gjort en utökad version av sin egen anslagstavla, de berättar om figuren Lilith samt kommenterar olika verk ur museets samlingar ur ett genusperspektiv. De har också bett Gävleprofiler att berätta varför de tycker att feminismen behövs. En viktig del av utställningen är intervjuer med olika personer som ger sin bild av dagens feminism. Föreningen har frågat personer på stan och på skolan om de kallar sig feminister, vad de associerar med ordet, och så vidare.

– Vi har valt att fokusera mycket på hur feminism betyder olika saker för olika människor och hur den växer och utvecklas hela tiden. Flera hade negativa åsikter om feminism. Det var viktigt för oss att ta med det också, berättar Liliths ordförande Li Oskarson Kindstrand.

För henne är frågor om vem som får ta plats i det offentliga rummet särskilt viktiga.

– Jag hoppas att besökarna ska inspireras och se att feminismen behövs i dag, av många anledningar. Det är värt det om bara en person i en situation får modet att säga ifrån, till exempel att resa sig i klassrummet en gång och säga att ”det här är fel, varför pratar bara killarna?”

Att feminismen provocerar vissa tror hon framför allt beror på okunskap.

– Det handlar mycket om fördomar mot ordet. Jag hör ofta att ”självklart ska det vara jämställt, men jag kallar mig inte feminist”.

Li Oskarson Kindstrand säger att stämningen på Vasaskolan har förändrats efter höstens händelser. Föreningens anslagstavla är numera skyddad med plast och har inte vandaliserats mer. Många elever kommer på Liliths möten och skolan har börjat att arbeta med sin jämställdhetsplan igen.

– Vi är väldigt stolta över att vi valde att fortsätta. Vi lyckades väcka en diskussion som var så viktig, för skolans skull också.

Att medieintresset blev så stort tror hon berodde på att det blev en symbolfråga.

– Jag tror aldrig att det bara handlade om anslagstavlan. Folk kände igen situationen att tjejer alltid ska bli tystade, och de fick nog. Vi blev någonstans ofrivilliga illustrationer på hur genusfrågor fungerar i praktiken.

Föreningens arbete fortsätter, framför allt med diskussionsmöten på skolan kring aktuella ämnen. De ska också hålla i ett feministiskt seminarium i Gävle i april.

– Jag tror verkligen att feminismen är på väg upp, säger Li Oskarson Kindstrand.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV