Nytt avtal ska ge bättre villkor för bärplockarna

De hundratals bärplockare som protesterade i Umeå i höstas har fortfarande inte fått sina löner. Inför årets bärsäsong finns nu ett nytt avtal som Kommunal hoppas ska ge plockarna bättre villkor.

I september förra året fylldes en parkeringsplats utanför Kommunals kontor i centrala Umeå med bärplockare från Thailand. Efter att ha jobbat hårt med att plocka bär i Västerbotten och Värmland under säsongen fick de anställda inte ut sina löner.

– Det är lika skrämmande varje gång en arbetsgivare hanterar sin personal på det här sättet, säger Lena Ceder, ombudsman vid Kommunal i Västerbotten.

Inför årets säsong har Kommunal tagit fram ett nytt avtal som ska stärka plockarnas rättigheter gentemot de bemanningsföretag som anställer dem. Avtalet ger facket större insyn hos företagen, underlättar att få ut anställningskontrakt och löneutbetalningar, samt möjligheten att besöka plockarna.

– Det är viktigt att markera att våra kamrater som kommer från andra delar av världen ska ha samma villkor och rättigheter i Sverige som andra arbetare, säger Lena Ceder.

Plockarna från Thailand är otroligt utsatta, menar Lena Ceder.

– Inkomsterna som de får här ska räcka till att försörja en hel familj under längre tid och får de inte ut rätt ersättning är det en katastrof. Det finns egentligen inte ord för den här hanteringen.

Hon är försiktigt positiv till det nya avtalets verkningar som förhoppningsvis kommer att leda till bättre information om hur de anställda behandlas. Facket planerar också för samkörda besök på arbetsplatserna tillsammans med Arbetsmiljöverket när plockningen dragit igång någon gång i slutet av juli.

– Problemen har ju funnits i många år, men vi hoppas att vi är bättre förberedda nu, säger Lena Ceder.

Sammanlagt har 11 företag skrivit under avtalet, vilket är alla som fått tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige. Men det är fortsatt svårt att komma åt de utländska bemanningsföretagen. Utan ekonomiska tillgångar i Sverige finns det inte mycket att driva in lönerna ifrån.

I Thailand har en arbetsrättslig process mellan bemanningsföretaget M Phoenix enterprise och arbetarna pågått tidigare i år. Men exakt vad den har mynnat ut i är oklart.

Jörgen Gustafsson på Kommunal, som varit med och utarbetat det nya avtalet, berättar att det sedan militärkuppen inte har gått att få kontakt med det thailändska rättsväsendet.

– Vi har fått olika uppgifter om de har kommit överens eller inte, säger han.

SVT Västerbottensnytt uppgav i mars att 150 av de 250 berörda plockarna pressats av M Phoenix enterprise att dra tillbaka sina krav på löner. Det eftersom de pantsatt både sin mark och maskiner för att få låna pengar till bland annat flygbiljett och visum.

– Vi orkar inte kämpa längre. Ingen hjälper oss och stöttar oss. Vi har helt enkelt inget annat val än att gå med på företagets krav, säger Chaichana Luecha till SVT, vid förhandlingarna i arbetsdomstolen i Korat.

Redan i höstas lämnade Kommunal in en stämningsansökan mot M Phoenix enterprise med krav på 64 arbetares löner från 20 juli till 10 oktober. Det motsvarar sammanlagt 4,4 miljoner kronor.

– Vi anser att den här rättsprocessen ska gälla oavsett vad som händer i Thailand, eftersom vi var först med vår stämning, säger Jörgen Gustafsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV