Ramadan – en prövning i norr

I Umeå är solen nere endast i fyra timmar eller mindre under sommaren, men det råder delade meningar bland muslimer om detta gör det svårare att fira ramadan. – För mig har det inte varit svårare, men det där är nog olika hur folk gör, säger Fatima, 25 år.

Islamiska förbundet brukar få förfrågningar från förbund uppe i norr om hur de ska förhålla sig till högtiden när den infaller under Sveriges ljusaste tid. Vanligtvis brukar det finnas en tradition inom islam hur man ska förhålla sig till nya företeelser, men angående ljuset finns det inga speciella råd.

Enligt en fatwa, som är ett vägledande uttalande, vid universitetet i Kairo kan muslimer i norr rätta sig efter fastan i Mecka, men tyvärr känner många muslimer osäkerhet och kanske inte kan förmå sig att avbryta fastan innan solen går ner. Alla muslimer i Sverige fastar inte heller, utan några kanske väljer att avstå från cigaretter, alkohol eller skräpmat under en månad.

På Imam Ali Islamic Centers hemsida står att enligt skriftlärda ska städer utan gryning räkna det ökande ljuset över horisonten som gryningsljus, och bör påbörja fastan med den astronomiska midnatten (tolv timmar efter tiden för Dhuhr-Athan), och morgonbönen 20 minuter efteråt.

”Muslimer i länder med extrem variation i dagens och nattens längd, där det är svårt att fasta, skall uppskatta tiden för att starta och avsluta sin fasta. De skall bortse från de tecken som i den heliga lagen markerar tiden för bön och fasta, så som gryning, soluppgång, middag, solnedgång, natt och liknande.” Detta tolkades av reformanisten Muhammad Abduh (1849–1905).

Koranen föreskriver att muslimer ska fasta under en månad men inte under orimligt långa tider, eftersom Gud vill att det ska vara lätt för människan.

Fatima är född i Sverige men hennes föräldrar kommer från Tunisien. Nu studerar hon till läkare vid Umeå universitet. Att fira ramadan i björkarnas stad, Umeå, är inget problem för Fatima trots att solen är uppe den största delen av dygnet.

– Jag vet inte hur andra gör men det finns tider man kan gå efter istället för att gå efter solen, eftersom den aldrig går ner här på sommaren. Vissa går efter Stockholmstiderna, jag går efter tiderna i mitt hemland. Jag fastar lika länge som de gör, säger hon.

Vid fjorton års ålder började Fatima fasta på helgerna.

– Jag har aldrig fastat då jag haft studier eller jobb att koncentrera mig på eller när jag tränat hårt, för det klarar jag inte.

– Första gången jag verkligen fastade hela månaden ut var jag kanske 18–19 år. Jag vet att mina småkusiner i mitt hemland får fasta men då bara mellan frukost och lunch så egentligen fastar de inte, men man säger det så de får känna sig delaktiga.

En vanlig dag i Umeå under ramadan går Fatima upp vid tre-fyratiden och äter och dricker ordentligt för att sedan sova lite längre. Under dagen tar hon det lugnt och timmarna räknas ner till trerättersmiddagen som lagas på kvällen.

– Jag äter samma mat som vanligt men tiderna blir annorlunda. Jag är ingen morgonmänniska, jag försöker få i mig frukost, två mackor med pålägg och lite fil. Sedan dricker man några glas vatten så man klarar sig under dagen. Till kvällen blir det sallad, soppa, traditionella rätter som couscous och olika grytor som man äter med bröd. Ibland köttfärs och makaroner, potatismos, vanlig mat helt enkelt, sedan efterrätt på det om man orkar.

Fatimas familj bor i Dalarna och resten av släkten i Tunisien, vilket gör att hon inte firar på samma sätt som hon skulle ha gjort med familj och släkt närvarande.

– För alla andra är det en vanlig dag, ofta en skoldag, det blir inte alltid att man gör något särskilt. Jag och min syster försöker laga något som vi tycker extra mycket om, kanske köper en kebabtallrik som jag älskar och så ger vi varandra något litet paket.

Eid-al-fitr har Fatima firat en gång tidigare, då med släkten i hemlandet. Att fira ramadan i hemlandet och i Umeå är stor skillnad. I Tunisien firar man hela nätterna med aktiviteter på stan, stränderna vid havet fylls, konserter och teatrar är igång varje dag.

Fatima berättar att för henne är ramadan en solidaritetshandling, en ögonöppnare för att vara tacksam över det man har och en chans till att försöka hjälpa någon som har det sämre ställt.

Hon beskriver det som en tid då man försöker känna en bråkdel av vad fattiga runtom i världen går igenom varje dag.

– Men till skillnad från många andra vet jag att i slutet av dagen kan jag äta mig mätt, sova ut under natten, och har mina nära och kära att dela min samvaro med. Därför säger jag att det bara är en fraktion av vad andra går igenom, då deras lidande annars skulle förminskas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV