Ny portal för omställning

Framtidsportalen är en nyutvecklad digital plattform för hållbarhetsarbete, till en början i Örebro län, vars syfte är att vara en bred utåtriktad plattform för omställningsaktiviteter som kan användas av såväl enskilda som föreningar, myndigheter och företag.

Portalen vill förmedla konkreta handlingsmöjligheter, kunskaper, nyheter och verktyg för att ställa om till ett ekologiskt, socialt, ekonomiskt och mänskligt hållbart samhälle. Landets Fria Tidning ringde upp Eva Sääv, en av aktörerna i arbetsgruppen, för att fråga mer.

Vad är Framtidsportalen?

– Det är som en digital mötesplats för människor och organisationer som vill bidra till en bättre värld. Tanken är att man kan hitta likasinnade i sin närhet och kunna hitta både inspiration och kunskap. Lokal omställning och lokal ekonomi är jätteviktiga saker som vi vill lyfta fram.

Varför har den startats?

– Dels ville vi använda den i samband med Framtidsveckan i Örebro län, som nu genomförs för tredje året. Vi har märkt att folk har velat veta i efterhand vad som hänt och det här är ett nytt sätt att samla informationen över tid så att den lever kvar. Och dels har vi upptäckt att människor hittar varandra under Framtidsveckan. Det är lättare att knyta ihop människor när man har en gemensam plattform. Det kändes viktigt att samla nätverken på ett ställe.

Vilka är ni som står bakom den och vilka platser handlar den om?

– Vi är ett regionalt omställarnätverk bestående av Leader Mellansjölandet, Hela Sverige ska levas länsbygderåd i Örebro län, Naturskyddsföreningen och Örebro läns bildningsförbund. Även studieförbunden är med under Framtidsveckan. Just nu handlar Framtidsportalen mest om Örebro län men sedan är tanken att den ska kunna användas över hela landet, som ett skyltfönster för omställningsarbetet i Sverige. Då bjuder vi också in fler samarbetspartners från alla sektorer.

Vad hoppas ni att Framtidsportalen ska innebära?

– Möjligheten att se att man kan göra saker även efter just Framtidsveckan och att sprida goda berättelser om allt bra som finns och görs. Den kan förmedla alla möjliga evenemang, kampanjer och verksamheter så länge de handlar om omställning. Tanken är att vi ska skapa den här portalen tillsammans i den takt och form som alla vill. Vi är öppna för medskapande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV