Världens band gör mångkultur i praktiken

Femton personer från tre olika kontinenter utgör Världens band, som vill spränga kulturella gränser med sin musik. Den 26 juli släpper de sin första ep och åker på Sverigeturné.

Vardagen när Världens band samlas är minst sagt innehållsrik. Bandmedlemmarna kan gå från att arbeta med en synkoperad tiotaktsmelodi från Indien till hätska diskussioner om skillnaderna mellan hinduism och islam eller mellan kommunism och marknadsekonomi.

– I ena stunden hör vi på en saga från Zimbabwe. I nästa stund har vi en konsert med världens drag där 50-åringar dansar med 12-, 15- och 25-åringar, berättar Arvid Rask som är en av initiativtagarna till gruppen.

Det var 2012 som medlemmarna i den svenska folkmusikgruppen Kolonien beslöt sig för att bjuda in andra musiker till ett världsmusikaliskt storband. Inspirationen kom inte minst från Ethno, ett internationellt världsmusikläger som arrangeras i Dalarna varje sommar.

– Ethno väckte en fascination för andra länders kultur och musik. Vi hade en längtan efter att bygga vidare på det nätverket och sprida den gemenskap som man kan känna med folk från andra delar av världen, säger Arvid Rask.

För varje år har satsningen utvidgats och fler personer bjudits in. I år blir det för första gången en ep med liveinspelningar, en riksturné samt spelningar utomlands, i Storbritannien.

Samarbetet bygger på att varje medlem i bandet tar med sig en låt från sitt land som hela gruppen lär sig. Sedan arrangerar de om låtarna, hittar likheter och sätter ihop dem till nya verk.

– Vi har ett väldigt stort och maffigt ethnosound som samtidigt är skört och akustiskt. Men det är fullt ös, alla från bandet är väldigt party och vi har spelat mycket på ställen där folk vill dansa så vi har plockat fram sådana låtar. Och trots att vi spelar låtar från tre kontinenter låter det väldigt sammanhållet, som en kompromiss mellan olika bra saker.

Musikerna bjuds in för att skapa en bra balans mellan kön, kulturer, spelstilar och instrument. Ungefär hälften av bandmedlemmarna är från Sverige. Om det funnits mer pengar skulle fler ha varit från andra världsdelar, säger Arvid Rask.

– Det finns många många fler som vi skulle vilja spela med men vi har inte råd att ta in tio personer från resten av världen så då får det bli sju. Men musikaliskt blir det jämlikt eftersom varje person representerar en spelstil och alla får lika mycket plats. Vi försöker att inte fokusera på nationaliteter utan att hitta likheter.Vi brukar inse snabbt att det är oväsentligt var man kommer ifrån, det viktiga är vem man är.

Målen med bandet är både att ha roligt och att göra ett konkret inlägg i den politiska debatten. Arvid Rask ser gruppen som en kommentar till främlingsfientlighet, utan att enbart prata partipolitik.

– Efter Ethno märkte vi att det blev omöjligt att vara skeptisk eller reserverad mot personer från andra länder, när det fanns ansikten som representerade alla länder som man läste om i tidningen. Vår förhoppning är att folk ska bli nyfikna på andra kulturer och människor. Vi vill vara ett fungerande exempel på mångkultur som inspirerar och får folk att vilja dansa loss.

Läs mer på www.varldensband.com

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV