Hans hund är vegan

Frågan om vegansk hundmat är kontroversiell, men för hundägaren Rasmus Andersson är valet enkelt. – Jag bryr mig om alla djur, inte bara hundar. Jag vill göra så mycket jag kan för att minska lidande och död, säger han.

Rasmus Andersson är vegan och driver ett företag i Malmö som erbjuder kurser, seminarier och rådgivning för hundägare. Han har två hundar, bordercollien YipYap och rottweilern Deus. YipYap har fått veganskt hundfoder i ungefär två år. Rasmus Anderssons skäl till detta är ideologiska, men han påpekar att han inte utgår ifrån sig själv, utan från andra djurs välmående.

– För mig är det väldigt enkelt. Eftersom det finns otroligt mycket hundar blir det otroligt mycket djur som dör för deras skull. För mig fungerar det inte att ge hundar kött om jag kan undvika det, säger han.

Även Deus har tidigare ätit veganskt men får numera specialfoder för sin artros, och det innehåller kött.

– Det skulle säkert gå att komplettera den veganska maten istället men jag känner inte att jag har kunskapen för att sätta ihop det själv, säger Rasmus Andersson.

YipYap äter ett veganskt torrfoder men följer inte en strikt vegansk kost. Ibland kan han få kött som en belöning i träningssituationer, och tuggbenen har varit svåra att ersätta med något veganskt. Det bästa alternativet hittills är horn som djur tappar naturligt, utan att dödas. Men tanken är att han ska äta så lite kött som möjligt, och det verkar inte påverka honom negativt.

– Jag har inte kunnat se någon skillnad. Han mår bra, som han alltid har gjort.

När det gäller näringsintaget tänker Rasmus Andersson ungefär likadant kring hundarna som han gör kring sin egen diet.

– De behöver vissa näringsämnen, inte en viss typ av foder. Men hur vi får i oss de näringsämnena tänker jag är struntsamma. Det finns inga särskilda ämnen som hundar behöver som bara finns i kött.

Det vanligaste argumentet mot vegansk hundmat är att hundar uteslutande är rovdjur, precis som vargar. Det är en missuppfattning, menar Rasmus Andersson. Vargar och hundar är olika arter med olika behov.

– Hundar har levt nära människor i 15 000 år och ätit det som människor har gett dem. I vissa kulturer har människor inte ätit kött och där finns det också hundar. Vilda hundar äter det som de kommer över, ofta sopor och rester. De äter allt möjligt, inte uteslutande animaliskt, utan de betraktas av många som omnivorer.

Han påpekar också att ingen kommersiell hundmat kan betraktas som ”naturlig”.

– Vanligt torrfoder innehåller mycket spannmål. Jag tror inte att det är så stor skillnad om man byter ut köttet i det mot ärtprotein.

Att frågan är kontroversiell tror han är av samma skäl som det kan vara kontroversiellt att ge veganmat till sina barn.

– Folk tycker inte att man ska pracka på dem vegansk mat. Men om barnen valde själva skulle de äta godis varje dag. Man prackar på hunden något oavsett vad man väljer för foder.

En del menar att det är djurplågeri att ge hundar vegansk mat.

– Det är ett ganska lågt argument tycker jag. Ingen är intresserad av att plåga hundar. Man får se till att hunden har det bra, oavsett vad den får för mat. Många hundar är allergiska mot köttprotein och då kan de få vegansk hundmat utskriven av veterinär.

Rasmus Andersson betonar att han inte tycker att frågan är jätteviktig att driva.

– Jag tycker att det är ett mycket större problem att människor äter kött än att hundar gör det.

Samtidigt tror han att fler skulle kunna prova veganskt foder och se hur hunden mår av det.

– Jag förstår att folk vill se till att deras hundar mår bra, men jag tycker att det är synd att de inte vågar testa. De kan börja med att byta ut en del av fodret. Om de ger hälften kött och hälften veganskt kommer hunden garanterat att må bra och så dör hälften så många djur.

Han upplever att intresset för alternativa typer av foder växer, från veganskt till hemlagat, och råder alla hundägare att lära sig mer om näringslära – oavsett vad de väljer för foder.

– Det är vettigt att veta vad hundar behöver och hur brist på olika näringsämnen påverkar dem. Då kan folk bedöma vad de ska ge just sin hund.

Rasmus Andersson säger att han har en pragmatisk hållning till hundfoder.

– Jag tror inte att det är dåligt för hundar att äta kött, men jag tror att det finns möjlighet till alternativ. YipYap hade säkert gärna ätit kött varje dag men kan jag undvika att döda djur ska jag göra det. Jag tror inte att hela världen förändras för att man ger sina hundar veganmat, men det är en så enkel grej att det känns lätt att göra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV