De två största bränderna i svensk modern tid har båda börjat i anslutning till skogsmaskiner. Trots det saknas regleringar av skogsarbetet i samband med hög brandrisk. Nu vill flera partier ändra på det.
Sommaren 2006 började en brand utanför Bodträskfors i Bodens kommun. Det tog 29 dagar innan den var släckt och då hade 1 900 hektar skog brunnit upp. Det var den största skogsbranden i Sverige i modern tid fram tills nyligen då över 16 000 hektar skog försvann i lågorna i Västmanland och en människa miste livet.
När det gäller branden i Västmanland har olika skogsbolag gjort olika bedömningar. Flera hade lagt ned arbetet, medan Stora Enso fortsatte arbetet trots brandrisken. I fallet med Bodträskfors bröt skogsbolaget mot sina egna säkerhetsregler och använde en bandad maskin vilket ökar brandrisken markant.
– Det finns skogsbolag som gör en seriös bedömning och som arbetar bra brandförebyggande, säger Leif Sandahl på MSB.
Men Vänsterpartiet tycker inte att bolagen ska göra bedömningen själva. Därför föreslår V att en myndighet ska ansvara för kontrollen över när det ska vara tillåtet att arbeta i skogen.
– Det ska inte överlåtas till enskilda skogsbolag eller skogsägare att i situationen bedöma brandrisken, utan det ska krävas ett specifikt tillstånd, säger Torbjörn Björlund, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Miljöpartiet vill också skärpa lagstiftningen kring skogsarbete under extrema väderförhållanden.
– För den här typen av extremväder kommer att ske allt oftare. Och då måste man förhålla sig till ett regelsystem. I det här fallet fanns det inget sådant utan företagen får bestämma själva. Och är det då ett vinstintresse, så går man kanske ut och då får man den här typen av följder, säger Peter Rådström (MP) till Sveriges radio.
Trots att riskerna med skogsarbete och brand inte är ett nytt fenomen är det först nu som frågan om behovet av en reglering på allvar kommit upp till debatt.
Frågan om varför inget har hänt gällande lagstiftningen sedan skogsbranden 2006 får aldrig Landets Fria ställa till försvarsminister Karin Engström (M). Ministern är upptagen och vill inte kommentera kraven på ny lagstiftning. Hennes pressassistent hänvisar istället till ett pressmeddelande om att regeringen nu tillsätter en utredning av skogsbranden i Västmanland för att lära för framtiden.
– Generellt sett har införandet av mer regler och förbud inte varit aktuellt utan snarare tvärtom i de statliga utredningar som gjorts av brandskyddslagen. Men det är också viktigt att förstå att förbud inte löser allt utan det behövs information och utbildning för att förebygga brand och, om den ändå händer, hantera den så att inte olyckan blir så stor, säger Leif Sandahl på MSB.