Nytt hus för det fria ordet

Både dagens fristadsförfattare och gårdagens småländska författare har kämpat för yttrandefriheten. Nu stärks arbetet när Fria ordets hus öppnar i Växjö.

Den 4 juni invigs Fria ordets hus för att främja dialog, skrivande och debatt. Att en sådan här satsning görs just i Växjö beror på att Kronobergs län har ett starkt litterärt arv, med författare som Elin Wägner, Vilhelm Moberg och Pär Lagerkvist, säger projektsamordnaren Karin Hansson.

– Vi vill knyta ihop det med dagens arbete för yttrandefrihet. På sin tid kämpade dessa författare mot censur, och i dag är Växjö en fristad för författare.

Ett av målen med huset är att lyfta fram litteraturens roll i ett demokratiskt samhälle, ett annat att öka utbytet mellan yrkesverksamma författare, översättare och fristadsförfattare. En viktig aspekt av husets arbete blir också att stärka möjligheterna för dem som bor i länet att själva uttrycka sig.

– Syftet är att visa hur man kan arbeta med kultur som verktyg för demokrati och hur viktigt det är. Vi vill att invånarna ska känna att de har olika verktyg för att göra sin röst hörd. Det fria ordet är grunden för uttryck även inom till exempel dans, musik och konst, säger Karin Hansson.

Dels kommer huset på Ringsberg att arrangera egna evenemang i samarbete med exempelvis biblioteket, teatern, konsthallen, Araby park arena, lokaltidningen och Berättarnätet i Ljungby. Och dels kommer lokalerna att kunna användas utan kostnad av ideella organisationer i länet för allt från möten till uppträdanden och samtal. Dessutom kommer det att finnas två bokningsbara arbetsrum för skribenter.

Den ena målgruppen är mellan- och högstadieelever, så det blir aktiviteter för dem både i samarbete med skolor och under loven. Den andra målgruppen är invånare och organisationer i Växjö kommun och Kronobergs län, och pengarna kommer dels från kommunen och dels från Regionförbundet Södra Småland. Även Sveriges författarförbund och Svenska PEN deltar i samarbetet.

Läs mer på www.facebook.com/friaordetvaxjo och www.vaxjo.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV