Bygg din egen solfångare

Att använda solens energi för att värma upp till exempel sommarstugan, garaget, verkstaden eller källaren behöver varken vara svårt eller dyrt.

Med ganska enkla medel går det att bygga sin egen solfångare. Mer utförliga instruktioner och olika varianter går att hitta på nätet. Den här solfångaren fick jag lära mig att bygga på en workshop i somras. Den består av en träram, på vilken ett fönster sätts fast. Där emellan placeras trapetsplåt, en svart veckad plåt. Den varma luften som bildas i solfångaren leds in i huset genom ett spirorör och dras in med hjälp av en liten fläkt. Fläkten drivs av solceller.

Instruktioner

1. Välj ut ett fönster som du ska använda. Det ska vara englasat.

2. Såga ut en träskiva, till exempel av plywood, lika stor som fönstret. Gör ett hål i mitten av den övre delen av träskivan, men minst 125 mm från kanten. Hålet ska passa för det rör som leder in varmluften in i huset.

3. Gör en ram till träskivan. Gör ”glipor” på kortsidan, i den nedre delen, så att luft kan komma in. Glipan ska vara halva längden av kortsidan och 5 mm bred. Du kan också göra fyra hål på 25 mm på varje sida.

4. Lägg ramen på platt underlag och använd en vinkelhake för att göra den rak. Skruva sedan fast den på träskivan.

5. Såga ut två avlånga mellanrumsdelare till längden två tredjedelar av fönstret och 45 mm breda. Skruva fast dem på träskivan parallellt med kortsidorna.

6. Såga till en svart veckad metallplåt så att den precis passar innanför ramen. Placera den på mellanrumsdelarna och skruva fast den i dem.

7. Gör ett hål i väggen, lika stort som spiroröret, där du vill placera solfångaren. Eller använd ett redan befintligt hål.

8. Sätt upp solfångaren på väggen.

9. Placera röret i hålet. Skär kanterna på fyra ställen och vik ned för att fixera röret.

10. Skruva fast fönstret i ramen. Täta springor. Ett fönsterbleck kan vara bra för att skydda solfångaren mot regn.

11. Använd en 12 volts datorfläkt och placera den på insidan av väggen där röret slutar. Se till att fläkten blåser luften åt rätt håll.

12. Borra ett hål i väggen ovanför solfångaren.

13. Sätt upp solceller på 6 watt ovanför solfångaren, i 64 graders vinkel för maximal effekt.

14. Trä in solpanelens kablar genom hålet och löd ihop dem med fläkten med en 3 mF 16 volts kondensator emellan.

15. Nu ska den fungera. Luften i solfångaren värms upp till 40 grader. Den beräknas ge 1 500 kilowattimmar på ett år.

Ursprunglig idé kommer från Marcel Berkelder, Exergibyrån

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV