Vårdpersonal i protest efter SD-besök

När Jimmie Åkesson (SD) skulle besöka sjukhuset i Umeå stoppade en läkare hans intåg på en avdelning. Andra höll upp lappar med texten ”Inga rasister på vårt sjukhus”. Nu har 15 landstingsanställda gått samman i protest mot ledningens fördömande av agerandet.

På onsdagsförmiddagen spred sig informationen att Jimmie Åkesson senare samma dag skulle komma på studiebesök till geriatrikavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Ida Linander, underläkare och doktorand på sjukhuset, bestämde sig tillsammans med två kollegor för att på något sätt visa att en person som representerar ett parti med fascistiska rötter inte är välkommen dit.

Då ingen av dem för tillfället var i tjänst ställde de sig i foajén och höll upp lappar där det stod ”SD nej tack – inga rasister på vårt sjukhus”.

– Vi tycker dels att det är ett problem att personalen inte i god tid innan får veta om besöket, men det är också extra problematiskt när det gäller företrädare för ett parti som inte har demokratiska värderingar och som inte står för människors lika värde, säger Ida Linander.

Medan Jimmie Åkesson passerade och fortsatte vidare in i sjukhuset stannade poliser från Säpo och säkerhetsansvarige hos dem som stod i foajén.

– De hotade med att lyfta ut oss och att rapportera oss till våra arbetsgivare. Eftersom det kändes obehagligt gick jag och ställde mig utanför ingången istället tillsammans med ett tjugotal andra som samlats för att protestera, säger Ida Linander.

På den avdelning där besöket skulle genomföras informerades om Jimmie Åkessons påhälsning samma dag under morgonmötet. Läkaren som senare kom att ställa sig i vägen för Sverigedemokratens sällskap och neka dem inträde till avdelningen upplevde att personalen blev orolig.

– Det blev en tryckt stämning. Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen. Några hade hört att han skulle komma till Umeå men vi fick inte veta att han skulle besöka oss förrän i dag, säger läkaren som valt att vara anonym till SVT Västerbottensnytt.

Eftersom tiden var så kort hann inte arbetsgruppen prata ihop sig om hur de skulle hantera situationen. Eftersom läkaren uppfattade att personalen blev nervös och obekväm i sitt arbete tyckte han det var legitimt att säga nej till besöket.

– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet hur besöket påverkar vårdmiljön, jag som delvis medicinskt ansvarig. Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare.

Landstingsledningen har reagerat kraftigt mot hur läkaren agerat och gett den en stark tillrättavisning.

– Det rör sig om en enskild medarbetare som inte förstått sitt uppdrag och som gjorde sin arbetsplats till en politisk arena. Det är absolut inte acceptabelt, säger landstingsdirektör Anders Sylvan till Läkartidningen.

Läkarföreningens ordförande i Västerbotten, Nino Bracin, menar att det istället är ledningen som fört in politiken på sjukhuset. Sjukvårdens grundprinciper är människors lika värde och kommer det någon dit på studiebesök som utmanar det så blir det en konflikt, enligt Nino Bracin.

– Ledningen har underskattat vad det här betyder för arbetsmiljön och inte reflekterat över vad det skulle leda till. Personalen har känt sig störd när det utan förberedelse ska komma en politiker som representerar ett främlingsfientligt parti.

Nino Bracin stödjer läkarens beslut att agera.

– Om inte personalen ostört kan ägna sig åt sin profession hotas patientsäkerheten.

Ledningen framhåller vikten av att politiker kan besöka sjukvården för att bilda sig en uppfattning om den. Sverigedemokraterna finns dock inte representerade i Västerbottens landstingsfullmäktige.

– Jag är inte emot att politiker besöker oss men det måste genomföras på en rimlig nivå och med respekt för de anställda, säger Nino Bracin.

15 landstingsanställda läkare, sjuksköterskor och psykologer har efter händelsen gått ut med ett öppet brev till landstingets ledning där de kritiserar turerna runt besöket – bristen på information och involvering av de anställda i beslutet, samt hur ledningen uttalat sig i efterhand. De menar att det strider mot den egna likabehandlingsplan som säger att landstinget jobbar för mångkultur och mot främlingsfientlighet och rasism, samt att medarbetarna aktivt ska motverka alla former av diskriminering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV