Räddningstjänst kan försvinna från Smålandsorter

Flera orter i Växjötrakten har under hösten kämpat för att få behålla sina stationer. Besparingskrav och rekryteringsproblem ligger bakom nedläggningshoten.

Värends räddningstjänst är ett kommunalförbund som driver räddningstjänst i och omkring Växjö. Under året måste räddningstjänsten här spara två miljoner kronor. Därför lades under hösten förslag på att göra om deltidsstyrkorna i Ingelstad och Moheda till brandvärn utan beredskap och göra värnstationen i Odenslanda till en frivilligkår. Men efter flera turer beslutade kommunen att räddningstjänsten i Odenslanda blir kvar till slutet av 2015. Omvandlingen av beredskapsstyrkan till värn i Moheda ska genomföras medan Ingelstads blir kvar – under förutsättning att bemanningen löses före juni i år.

– Vi har haft rekryteringsproblem sedan 2008–2009 på grund av företagsnedläggningar på orterna, säger räddningstjänstens operativa chef Conny Petersson.

För att förbättra rekryteringen ska de nu göra utskick till alla boende på orten och besöka kommunens äldre- och omsorgsboenden för att hitta nya grupper av potentiella brandmän.

– Det finns vissa orter där det är kö för att bli deltidsbrandman, men generellt ser det ut så här. Det har tagits ett initiativ inom räddningstjänsten i Storstockholm för att försöka påverka SKL och MSB för att ta tag i den här frågan, säger Conny Petersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV