Polisen måste kunna garantera åsiktsfrihet och demonstrationsrätt

Den senaste tidens nazistiska våld har mötts av stora demonstrationer över hela vårt land. Svenska folket säger ifrån. På samma sätt som vi kräver av svensk polis att den garanterar åsiktsfriheten och demonstrationsrätten, uppmanar vi till fortsatt avståndstagande från den växande rasismen och fascismen, skriver veckans debattörer.

Åter kan man höra stöveltramp på våra gator, svenska nazister går till attack. Än en gång träder de fram i vågor av våld.

Det som hände när nazisterna angrep den första demonstrationen i Kärrtorp var ingen seger för det antifascistiska våldet, det var ett nederlag för demokratin. Genom polisens agerande upprepades samma sak, när ett antal feminister blev angripna i Malmö natten efter den 8 mars. Polisen misslyckades med att ha kontroll över de nazister som angrep de fredliga demonstranterna efter manifestationen. Angriparna kan knappast ha varit okända för Malmöpolisen.

I efterhand resonerar polisen dessutom utifrån en ”kålsuparteori”, som om angripare och angripna var lika medskyldiga till överfallet. Ju mer som kommer fram av vittnesuppgifter i media, desto tydligare blir det att det var ett planerat nazistiskt överfall.

Vi tar avstånd från det högerextrema våldet. Samtidigt kräver vi ett tydligare ansvarstagande från polisens sida. Feminister, antirasister och alla andra som vill försvara demokratin måste under fredliga former kunna demonstrera för sina åsikter utan att riskera liv och lem på gator och torg. Polisen måste kunna garantera åsiktsfriheten och demonstrationsrätten, annars är vi farligt ute.

Första Kärrtorpshändelsen var ett nederlag för demokratin. När ett överfall återigen har inträffat riskerar vi att ungdomar i Sverige vänder sig mot demokratiska former för protester och själva tar till våld i stället för fredliga övertygelsemetoder. Den utvecklingen vill vi inte se, den tjänar bara de högerextrema krafterna på.

I höst ställer Svenskarnas parti upp i valet. Man vill använda parlamentarismen för att på sikt avskaffa den.

Det är dags att det demokratiska samhället säger ifrån och gör det tydligt. Nazisterna är antidemokrater. De vill använda våldet som ett verktyg i politiken. De är ett hot mot svenska folket, inte minst mot de stora grupper som de pekar ut: demokrater, feminister, vänsterfolk, invandrare, folk som ser ”ickeariska” ut, antirasister, journalister.

Tro inte att det går att lugnt stå vid sidan och blunda inför nazioffensiven. Det vinner bara nazisterna på. Vi kan inte låtsas att det som händer på gator och torg bara är en uppgörelse mellan extrema grupper till höger och vänster. Den bilden ljuger. Vi vet ju att det är nazisterna som förhärligar våldet, vi vet ju att det är de som försöker använda knytnäven och kniven för att avskräcka oss antirasister och demokrater. Motkraften finns.

Även svenska medier har börjat reagera. Frågan om den rasistiska rörelsen har uppmärksammats mer än på mycket länge, vilket i sig är hoppfullt.

Front mot rasism och fascism är en nybildad förening och en snabbt växande grupp på Facebook med över 7 200 medlemmar. Den är partipolitiskt och religiöst obunden. Alla är välkomna som vill delta i att skapa opinion och kämpa emot rasistiska tendenser och som delar värderingen att människovärdet är oberoende av sociala, etniska och religiösa faktorer.

Människovärdet är ett och okränkbart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV