Fira inte påsk på djurens bekostnad

Snart är det påsk. Jag önskar att detta blir en påsk där vår gemenskap inte ska ske på bekostnad av någon annans gemenskap.

Det är väl känt att även individer av andra arter har starka, kärleksfulla och nära band till varandra. En ko som får sin kalv bortsliten från sig inom den första veckan, en praxis med korna som producerar våra mejeriprodukter, kan råma i flera dagar uttryckandes mycket sorg och stress.

I äggproduktionen får mammorna inte vara länge med sina nyfödda tuppkycklingar, då de mals ihjäl levande eller blir ihjälgasade.

Vi betalar för lidande oavsett om vi köper ekologiskt, frigående, Kravmärkt, eller djurprodukter med andra stämplar. Fjädrarna kommer från hönor som har plockats från levande eller döda fåglar. Fåglarnas levnadstid har inneburit onödigt lidande och en onödig död och det betalar vi genom våra val i affären.

Svenska Livsmedelverket, American dietic association och många vetenskapliga studier visar att det inte är några problem att leva på en välplanerad och varierad vegansk diet, vilket innebär en diet utan kött, fisk, mejeriprodukter, ägg och andra djurprodukter.

Så när vi planerar påskinköpen bör vi fråga oss själva: Hur ska vi fira en högtid som historiskt sett står för gemenskap, liv, ickevåld och kärlek? Ska vi fira den med att konsumera produkter av våld, lidande, splittring av familjer och vänskapsrelationer och död?

Eller ska vi fira den genom att köpa och konsumera djurfria produkter, som respekterar djur och inte utsätter dem för onödigt lidande och död?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV