Tidigare i år har flera träffar för queera samer ägt rum på olika platser i Sápmi. Under träffarna har det funnits önskemål om en egen samisk pridefestival. En idé som nu blir till verklighet.
Tove Fahlgren är en av fyra personer som arrangerar Sápmi pride. Hade någon sagt till henne för två månader sedan att en samisk pridefestival skulle bli av hade hon kanske inte trott på det. Hon säger att vara med och arrangera festivalen kanske kommer vara något av det viktigaste hon har gjort i sitt liv. Enligt henne känns det självklart att världens första samiska pridefestival ordnas just nu.
– Det blomstrar just nu när det kommer till samiska rättigheter, feministiska och hbtq-frågor. Vi samer har fått alltmer plats i samhället. Jag tänker att det kommer att vara skillnad i framtiden och avstampet sker nu.
Mellan den 16 och 19 oktober ordnas Sápmi pride för allra första gången. Festivalen kommer att äga rum i Kiruna och programmet innehåller bland annat olika workshops, utställningen Gállok Protest Art, musik, dans och en prideparad. Sápmi pride föddes ur demokratiprojektet Queering Sápmi, som är inne på sitt fjärde år. En del av Queering Sápmi har varit att ordna queersamiska träffar.
– Nu under sista året av Queering Sápmi har temat varit nätverksbyggande och mötesplatser. Ett önskemål från deltagarna på de queersamiska träffarna har varit en samisk pridefestival och i september tog vi beslutet att göra önskemålet till verklighet. Så nu blir den tredje träffen istället en pridefestival, berättar Tove Fahlgren.
Visionen är att Sápmi pride ska finnas kvar framöver även om upplägget kanske kommer att förändras. Främst beroende på ekonomiska förutsättningar. Men tanken om en trygg mötesplats, skapad av, med och för queera samer, hoppas arrangörerna kommer att leva vidare. Förhoppningen är att förväntningarna ska uppfyllas hos de 60-tal föranmälda deltagarna och alla andra som deltar under helgen. Responsen inför festivalen har i det stora hela varit mycket positiv.
– Vi har fått så mycket positiv respons och glädje inför helgen. Det känns väldigt förväntansfullt. Sen finns det alltid folk som ifrågasätter en pridefestival eller varför just samer ska göra det. Men de personerna saknar insikt i vikten av en mötesplats för normbrytande personer, säger Tove Fahlgren.
För Tove Fahlgren handlar det om att kunna få ta plats och hon förklarar det unika i att vara queer same.
– Vi har dels vår samiska och även vår queera identitet. Kanske är jag stark i min samiska identitet, men inte i min identitet som hbtq-person eller tvärt om.
Därför symboliserar Sápmi pride inte bara en kamp som rör hbtq-frågor utan det kombineras även med den samiska rättighetskampen och den feministiska kampen. Enligt Tove Fahlgren är målet med helgen att stärka olika personers identiteter och lyfta fram vilka förutsättningar de har tillsammans.
– Jag tycker det är viktigt att belysa hur unik varje queersamisk person är och att vi tillsammans har en oerhörd styrka som vi behöver ta tillvara på.