Hardcore mot ockupation

I musikhuset Verket i Umeå arrangerades den 6 december en helkväll med livemusik och dansgolv under parollen Hardcore mot muren. Detta var det andra arrangemanget på temat, med syfte att samla in pengar mot ockupationen av Palestina.

Denna råa men snöfria decemberkväll slår huset upp dörrarna klockan 18, och i entrén sitter ett gäng arrangörer redo vid kassan med en skål pins som tryckts upp för kvällens ändamål. De pryds av en Palestinaflagga, texten “Hardcore mot muren, Umeå Norrland” och slagorden “Solidaritet med Palestinas folk” och “Mot apartheid, mot ockupation”. Sofia Sedaghati är en av de förväntansfulla arrangörerna som tagit plats i inträdet.

– Jag tror att det kommer mycket folk ikväll. De flesta är nog till viss del insatta i Israel-Palestinakonflikten, men om inte så hoppas jag att de blir det efter denna kväll, säger hon.

Under kvällen fylls verkets lokaler till bristningsgränsen med musikintresserade människor som vill bidra till ändamålet. Initiativet till arrangörsgruppen och eventen vid namn Hardcore mot muren togs i somras av en grupp eldsjälar i samband med Israels pågående attacker mot Gaza. Den gången gick det fem dagar från att idén tog form tills att arrangemanget genomfördes. Trots denna knappa tid för att förbereda och genomföra en konsert så lyckades arrangemanget samla in omkring 10 000 kronor.

– Palestinarörelsen i Sverige är splittrad, och det har uppstått ett vakuum här i Umeå där vi sett ett behov av initiativ som dessa. Vi hade kunnat engagera oss på andra sätt och gått på möten, men istället väljer vi att utnyttja de verktyg punkscenen tillhandahåller i form av praktisk solidaritet. Vi har möjlighet att arrangera med enkla medel och med kort varsel, säger Mattias Johansson, en av arrangörerna.

Den första musikakten för kvällen är Umeå indiekör, som iförda färggranna kläder och frikostiga sminkningar bjuder på välkända pophits. De avslutar storstilat med Whitney Houstons I wanna dance with somebody, och därefter tar singer/songwritern Julia Hariz plats i kaféet, och levererar självsäkert låtar allt medan ett gäng volontärer steker vegetariska hamburgare vid spisen bakom baren intill. Ett bord därinne bågnar av hamburgerbröd och tillbehör, och oset från burgarna genererar en strykande åtgång. Vid denna upplaga av Hardcore mot muren skänks allt överskott till den israeliska aktivistgruppen Anarchists against the wall, vilka samarbetar med palestinier i syfte att motverka muren på Västbanken.

– Bara det faktum att vi skänker pengarna till en israelisk organisation kan förmodligen ses som kontroversiellt inom vissa falanger av Palestinarörelsen. Som anarkister bryr vi oss inte om sådant. Vi är ingen förening och behöver inte svara inför någon, eller göra ställningstaganden gällande realpolitiken. Vi betraktar landsgränser som abstraktioner och solidariserar oss helt enkelt med de utsatta, säger Johansson.

Verkets lokaler bär punksfärens alla kännetecken, med svarta väggar täckta av spelningsaffischer i spellokalen, grafitti och slagord målade på väggarna, och väggen bakom scenen har kvällen till ära prytts med en Palestinaflagga.

Akterna som tar plats på den ikväll ryms inom en genrebredd från det melodiska hardcorepunkbandet Trots till hårda och snabba grindcorebandet Grid. Anger Burning, hitresta från Stockholm och Gävle, fyller upp med subgenren kängpunk, och lokala hårdrocksbandet Perkulator gör sin debutspelning under kvällen.

De obskyra musikinslagen gör att arrangemanget främst lockar den punkpublik som vanligtvis söker sig till Verket, vars lokaler rymmer hundrafemtio personer.

– Vi har försökt inkludera en palestinsk publik, till exempel genom att dela ut flyers och personligen bjuda in folk under demonstration då offensiven mot Gaza pågick i somras, men det gav tyvärr ingen vidare utdelning. De mer lättillgängliga musikakterna tidigt på kvällen är ett sätt att försöka bredda publiken, men vi har inga illusioner om att en publik utanför punkscenen ska uppskatta de övriga banden. Vi får vara nöjda med att bidra på vårt sätt, säger Johansson.

Framåt midnatt ställer sig det akustiska bandet The gravedigger and the teacher på golvet i det trånga kaféet med dess rosa väggar, och spelar ett stökigt set med en mix av fackliga kamplåtar och bluegrass inklämda bland den dansande publiken. Trummor, kontrabas, banjo, fiol och akustisk gitarr ihop med kraftfull sång uppmuntrar till både allsång, handklapp och publiksurfande där musiker och publik blir till en dynamisk massa i en lokal där temperaturen närmar sig kokpunkten. Dansen förflyttas senaste till konsertlokalen och pågår ännu under småtimmarna. När kassan räknas har Hardcore mot muren även denna gång lyckats samla ihop runt tiotusen kronor.

Verket är ett brukarstyrt musikhus som hyr ut sina lokaler till musikarrangemang med främst alternativ musik, ofta inom genrerna punk och hardcore. Emma Swanström är aktiv i Verket sedan starten och styrelsemedlem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV