En expertgrupp behövs för att inkludera alla

RFSL Umeå svarar Västerbottens regiondirektör Anna Pettersson som inte anser att ett specifikt hbtq-råd är rätt väg att gå.

Region Västerbotten menar att det är viktigt att satsa på mångfaldsfrågor och att detta sker dagligen i kommuner och landsting. Just mångfald är ett väldigt brett begrepp men vi får hoppas att detta påstående stämmer. Vi är många som drömmer om en värld där mångfald är självklart och inte behöver arbetas med som ett eget mål. RFSL Umeå kan dock inte se att vi är där än. Vi delar inte uppfattningen om att bästa sättet att arbeta med mångfald och hbtq är att dessa frågor inte ska lyftas särskilt utan inkluderas i alla sammanhang. Frågor som alltid ska ha fokus har en tendens att aldrig få hamna i fokus. Att Västerbotten som län hamnar sist i RFSL:s kommunundersökning kanske visar att detta inte är rätt väg att gå.

RFSL Umeå anser också att många kommuner i Västerbotten i dag inte har kompetensen att inkludera hbtq i alla frågor. Att då lägga ett så stort ansvar på dessa kommuner kommer inte leda till att hbtq-frågor lyfts och inkluderas mer än vad de gör i dag.

En utsedd grupp, som ett hbtq-råd, skulle kunna stödja dessa kommuner dels genom hjälp med specifika insatser och projekt och dels på ett strukturellt plan.

Hbtq-personer finns i alla sammanhang, på alla platser i offentligheten. Specifika projekt som pride och festivaler är viktiga men att arbeta med hbtq-frågor innebär att se verkligheten, en verklighet med en stark heteronorm, och hur den påverkar all offentlig verksamhet. Allt från förskoleverksamhet till formuleringar i interna dokument till normkritiskt bemötande i äldreomsorgen. Precis det här skulle en expertgrupp som ett hbtq-råd kunna uppmärksamma.

ordförande RFSL Umeå

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV