Turerna kring de plågade chinchillorna fortsätter

Uppfödningen av chinchillor utanför Enköping får inte fortsätta i nuvarande form. Trots det lever djuren fortfarande under förhållanden som strider mot djurskyddslagen. Nu är ägaren polisanmäld.

I midsomras fattade länsstyrelsen i Uppsala län beslutet att förbjuda den djurägare som föder upp chinchillor utanför Enköping att fortsätta med sin verksamhet. Om inte förhållandena radikalt förändras kommer beslut att tas om djurförbud, säger beslutet. På två veckor skulle alla burar bytas ut.

Men nu har gott och väl en månad passerat och djuren är fortfarande kvar och lever under samma förhållanden.

–  Så snart vi har möjlighet ska vi följa upp beslutet, säger Kristina Jansson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Ärendet har försenats i och med att djurägaren ansökt om inhibition av beslutet i samband med en överklagan hos förvaltningsrätten. Det innebär en begäran om att skjuta på konsekvenserna av länsstyrelsens bedömning tills rätten fattat beslut gällande överklagan.

–  Onsdag den 6 augusti fick vi veta att förvaltningsrätten avslog hans begäran och nu måste vi kontrollera hur förhållandena ser ut innan vi tar vidare beslut om åtgärder, säger Kristina Jansson.

Kan det bli aktuellt att omhänderta djuren nu?

– Det beror ju på hur det ser ut på uppfödningen nu.

Det har ju gått över en månad nu, borde ni inte redan veta det?

– Vi fick ju beslutet från rätten nu och ska följa upp det snarast.

I väntan på att myndigheterna ska agera har Djurrättsalliansen polisanmält djurägaren för djurplågeri.

– Främsta orosmomentet är den här värmen som varit i sommar och att lokalerna inte har någon fungerande ventilation, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Polisen i Uppsala län uppger att en förundersökning har inletts, men förundersökningsledaren har inte gått att nå före denna tidnings pressläggning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV