Värmlands pendlare ska bli grönare

Åttio värmländska vanebilister ska förmås lämna bilen hemma genom bland annat lånecyklar på Karlstad centralstation. Förhoppningen är att minska vägtrafiken.

Förra året deltog 37 personer i ett projekt för att minska bilanvändningen bland värmländska arbetspendlare. Deltagarna fick skriva ett kontrakt på att de under tre månaders tid skulle skippa bilen och åka kollektivt eller cykla till jobbet minst tre dagar i veckan.

– Många tar bilen av gammal vana fast det egentligen finns goda möjligheter att ta buss, tåg eller cykel. Då räcker det inte med infrastruktursatsningar utan det är beteenden och attityder som måste förändras, säger projektledaren Mikael Haster.

De som skrev under överenskommelsen delades in i en cykelgrupp och en kollektivtrafikgrupp. Cyklisterna fick göra konditionstest före och efter, fick en hjälm och cykeln servad. Kollektivtrafikanterna fick månadskort under avtalsperioden.

Nu pågår rekryteringen till årets omgång, hittills har ett 50-tal personer anmält sitt intresse och starten sker i månadsskiftet mars/april. I år har antalet deltagarplatser fördubblats och projektet har utökats med lånecyklar i anslutning till centralstationen.

– Det var ett problem som flera uppmärksammade förra året, att det var krångligt att ta sig vidare till arbetsplatsen efter den första resan. Med lånecyklar kan vi uppmuntra till att mixa resan.

Vägtrafiken står för 40 procent av Värmlands klimatpåverkan. Under förra årets projekttid minskade deltagarna sina koldioxidutsläpp med sammanlagt 7,6 ton.

– För en del var det jobbigt, det krävdes mer planering och struktur. Men de flesta var positiva och ett par sålde till och med bilen.

Om deltagarna fortfarande ställer bilen hemma ska en utvärdering längre fram i vår svara på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV