Fler ska pendla men tågstationer stängs

Ambitionen i projektet Pendla grönt är att fler ska åka kollektivt till jobbet. Men nu ska 15 tågstationer läggas ner.

Värmlandstrafik har beslutat att stänga igen nära hälften av stationerna på Fryksdals- och Värmlandsbanan. I ett första steg som nyligen genomförts stannar inte längre tågen på fem av stationerna längs Fryksdalsbanan.

– De i större orter får ett par minuter snabbare resa, men de som bor på småorter får ingen trafik alls, säger Anders Ekberg på Värmlandspendlarna.

Länet har generellt sett fått ett bättre utbud av kollektivtrafik under senare år, enligt Värmlandspendlarna. Men satsningarna är ojämnt fördelade. På vissa sträckor satsas det mycket, medan andra blir helt utan. Som i fallet med de nedlagda tågstationerna. Värmlandstrafik menar att nedläggningarna kommer att öka pendlingen mellan större orter eftersom restiden minskar.

– Vårt förslag är istället att vissa tåg är snabba, medan andra stannar på alla mellanstationer, säger Anders Ekberg.

Värmlandspendlarna försöker få Transportstyrelsen att utreda huruvida beslutet om stängningarna av stationerna har gått rätt till.

– Vi tycker att det här borde anses vara ett strategiskt beslut och då ska inte bolaget Värmlandstrafik ta beslutet utan regionens kollektivtrafiknämnd, säger Anders Ekberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV