Ekobonde vill satsa lokalt

Lönsamheten i att leverera ekologisk mjölk till ett storföretag finns inte, enligt bonden Gunnar Bolin. Nu vill han istället ställa om och satsa lokalt genom att sälja mjölk och grönsaker via sin gård och närbutik. Drömmen är också att mala sitt eget mjöl.

Buters gård på Gotland Krav-certifierades redan 1994. Drygt fem år efter att Gunnar Bolin ärvt gården av sin far. Under de första åren använde han sig av kemiska bekämpningsmedel. Samtidigt använde grannarna sig av ekologiska metoder och resultaten på deras skördar blev ibland bättre. Gunnar Bolin ställdes inför ett vägskäl och valde att ställa om.

– Jag insåg att det inte är nödvändigt att använda sig av konstgödning för att resultatet ska bli bra.

Korna på gården går på bete och är utomhus nästan dygnet runt under sommartiden, förutom när de mjölkas. Gunnar Bolin odlar även spannmål och har ett växthus där han odlar gurka, tomat och aubergine för eget bruk.

I dag har han ett kontrakt med mejerikooperativet Arla Foods. Varannan dag hämtas de omkring 1 100 liter mjölk som gårdens 24 kor producerar med tankbil.

Gunnar Bolin kommer dock att avsluta sitt kontrakt med Arla Foods under 2015 och sälja sina mjölkkor. En orsak är de ständiga svängningarna av världsmarknadspriserna på mjölkprodukter. Detta påverkar vad lantbrukaren får betalt för mjölken och leder till stor ekonomisk osäkerhet både på kort och lång sikt.

– Det är också ett väldigt slitigt jobb som tär på krafterna och kroppen.

I dag betalar Arla Foods drygt 4 kronor per liter mjölk, inklusive ett tillägg på 76,9 öre till gårdar som är anslutna till Krav. Det är bara två företag som betalar mer än det. Norrmejerier ligger på topp och betalar 4,93 kronor per liter och har ett Krav-tillägg på 1,30 kronor. Gunnar Bolin anser att tillägget behöver höjas för att det ska vara värt att fortsätta med ekologisk mjölkproduktion.

– Jag uppskattar att tillägget bör ligga på ungefär 1,50 kronor per liter.

Därför har Gunnar Bolin visioner om att förändra hela sin verksamhet. Det ligger en bit fram i tiden men planeringen har ändå börjat ta form. Han vill fortsätta med ekologiska produkter men istället för att sälja mjölk till ett storföretag som sedan säljer den vidare som mjölkpulver utomlands, vill han satsa på närområdet.

– Jag kan tänka mig att ha försäljning på gården eller i någon närbutik. Då får jag direktkontakt med konsumenterna vilket betyder väldigt mycket. Jag vill ha en produkt som känns mer riktig och det blir det om jag satsar lokalt.

Gunnar Bolin ser även sin omställning ur ett miljöperspektiv. Han anser att en mer lokal livsmedelsproduktion kan bidra till ett minskat matsvinn.

– Handeln har i dag en för dominant ställning på marknaden, min dröm är att det ska bli närmare mellan jord och bord.

Gunnar Bolin skulle vilja att hans gård blev ett centrum för mat där sambandet mellan produktion och konsumtion blev tydligare. På lång sikt vill han åter ha mjölkkor på gården, gärna tio stycken fjällkor. Det är en utrotningshotad lantras som är väl anpassad för kallare klimat, i dag finns det endast 600 stycken i Sverige som är anslutna till den svenska kokontrollen. Fjällkor mjölkar inte lika rikligt som andra kor men deras mjölk är bättre lämpad för till exempel osttillverkning då den innehåller höga halter av protein.

– Med deras mjölk kan jag tänka mig att göra k-mjölk, ost och yoghurt.

För att klara sig ekonomiskt kommer Gunnar Bolin att börja producera ekologiskt kött under en övergångsperiod. Men förhoppningen är att under tiden utveckla grönsaksodlingarna på gården med bland annat pepparrot och kidneybönor och kunna inleda samarbeten med restauranger i närheten.

Ytterligare en idé är att få igång gårdens gamla väderkvarn och kunna mala sitt eget mjöl.

– Det är min vision som skulle vara rolig att genomföra. Jag brukar skoja om att jag är i mål när jag kan göra en ekologisk pizza.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV