Nystartad folkhögskola vill ha ett Gävle för alla

Freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola Färnebo har flyttat in till Gävle. Skolan hoppas bli en katalysator för engagemang både lokalt och globalt.

Färnebo folkhögskola som har sin bas i Österfärnebo, en knapp timme utanför stan, har startat upp i lokaler mitt emot Gävle centralstation. På folkhögskolans nya filial går det att läsa allmän kurs på grundskole- och gymnasienivå med inriktningen ”Ett Gävle för alla”.

Sedan skolans resandekurser började i mitten på 1970-talet har frågor om fred, miljö, solidaritet och direkt demokrati varit grundläggande. Så även på den nya filialen. Här är det viktigt att alla är med och bestämmer över och tar ansvar för utbildningen. Med stöd av lärarna driver deltagarna sitt eget kafé, ansvarar för städning och organiserar aktiviteter.

– Vi vill uppmuntra deltagarna att ta en aktiv del i samhället. Efter att vi varit på studiebesök på kommunen var det flera som direkt lämnade in medborgarförslag, bland annat om problem i kollektivtrafiken, säger läraren Nanna Håkansson.

I Sverige finns totalt 150 folkhögskolor och drygt 11 000 personer läser allmän kurs för att få antingen grundskole- eller gymnasiekompetens. Av dem går 55 på den nya skolan i Gävle.

– Komvux kanske inte passar för alla. Här lär vi oss mer utifrån att göra saker praktiskt och sedan när det finns en förståelse kan vi läsa om det i teorin, säger Anneli Hellstrand, lärare i svenska.

Gävleborg är ett län med hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå. Därför tros Färnebo folkhögskola kunna fylla ett tomrum.

– Innan vi kom hit var Gävle den största staden i Sverige utan folkhögskola, säger Paul Carlsson, samordnare på Färnebo.

Intresset har varit stort både från elever och andra. När andra terminen i stan nu kör igång är klassrummen fyllda.

– Arbetsförmedlingen, komvux, gymnasieskolor och folk från kommunen hör av sig för att få komma på studiebesök. De vill väl se vilka vi är och om de kan slussa elever hit, säger Nanna Håkansson.

Skolan hoppas kunna underlätta för fler att engagera sig i olika frågor och vill jobba mer utåtriktat när grunden väl satt sig. Planer finns på samarbeten med stadsodlingsgruppen och föreningen Kulturum Brynäs som har kulturell och social verksamhet.

– Drömmen är att kunna ha en dialog med det internationella arbetet som finns i Österfärnebo. Kanske att det framöver går att göra ett år allmän kurs i Gävle och ett år i Österfärnebo kombinerat med en resandekurs, säger Paul Carlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV