Skadegörelse av moské fick många att reagera

Moskén i Flen har vandaliserats ett flertal gånger. Efter den senaste händelsen fick medborgarna i orten nog och kärleksbombade moskén i protest mot rasismen.

”Vår moské har blivit utsatt för vandalisering. För oss är det ingen tvekan om att det har en politisk bakgrund. Det finns de som vill skapa motsättningar och splittring, som vill öka spänningarna mellan svenskar och muslimer. De flesta av dessa nöjer sig med att sprida sitt hat med ord, men några få är beredda att gå från ord till handling. Det som har hänt upprör oss och skapar en stor sorg och bedrövelse bland våra medlemmar. Men vi kommer aldrig att svara med samma mynt.”

Så här inleddes ett öppet brev från Al-Houda muslimska center, som publicerades i Eskilstuna-kuriren efter att moskén i Flen vandaliserats i mitten av september. Flera glasrutor i dörren vid entrén hade krossats och det var inte första gången som församlingen utsattes för skadegörelse då de tidigare fått dörren sönderslagen och nazistiska symboler målade på fasaden.

– Det känns så klart oroligt, men samtidigt vet vi att det är små grupper och ett fåtal människor som gör sådant här, berättar Abdi Osman Abukar, ordförande för Al-Houda muslimska center i Flen.

Efter vandaliseringen av moskén i Flen visade det antirasistiska nätverket Tillsammans i Flen sitt stöd till de utsatta i församlingen genom en motaktion mot skadegörelsen. Nätverket satte upp hjärtan över hela entrén till moskén för att visa att det finns många som sätter ner foten mot rasism.

– Vi ville ställa upp och visa att vi är många människor som inte accepterar den här vandaliseringen, säger Therese Andersson som är engagerad i Tillsammans i Flen.

De aktiva i nätverket tycker att det är självklart och viktigt att visa sympati och stöd för de utsatta i församlingen. Kärleksbombningen har fått stor uppskattning av både de drabbade och boende i Flen och Therese Anderson berättar att många människor som aldrig annars yttrar sig om deras arbete har visat uppskattning för deras engagemang.

– De har kommit fram och sagt att vi gjort en fin gest. Och de drabbade i moskén var otroligt tacksamma att vi var där. Det är inte bara ett slag mot dem som personer eller mot deras religion utan det är också ett ekonomiskt bakslag, avslutar Therese Andersson.

Abdi Osman Abukar är glad över alla människor som besökt moskén och det är något han uppmanar fler att göra.

– Vi vill komma in i det svenska samhället lika mycket som vi vill att svenskar ska kunna komma hit och förstå den kultur och de traditioner vi har.

Adbi Osman Abukar framhåller hur viktig respekten för varandra är oavsett vilken tro vi har. Han berör därmed resonemanget som det öppna brevet avslutas med:

”Bara när vi gör saker tillsammans, kan vi skapa ett bra samhälle för oss alla som bor här. Bara när vi lär känna varandra, kan vi lära oss att förstå varandras kultur och traditioner. Bara så kan vi skapa respekt för våra olikheter och bygga ett samhälle tillsammans, där alla kan känna sig trygga.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV