Gotlandspolisen registrerade barn

Datainspektionen kritiserar polisen på Gotland på sju punkter. Bland annat för att ha registrerat barn under 15 år som inte varit inbladade varken i brott eller brottsförebyggande arbete.

En genomgång av polismyndigheten på Gotlands behandling av personuppgifter som gjorts av Datainspektionen har visat på flera brister. Förutom att ha registrerat minderåriga har polisen heller inte tillräckliga kontroller över om någon obehörig plockar ut uppgifter ur IT-systemen.

– Polisen behandlar en mängd integritetskänsliga uppgifter vilket gör att det är väldigt viktigt att vi kontrollerar att de följer de regler som finns, säger Datainspektionens jurist Anna Larsson Stattin.

De barn under 15 år som registrerats var varken misstänkta för brott eller ingick på annat sätt i en förundersökning. De hade hamnat i registret endast för att de var släkt med en brottsmisstänkt person.

– Det är anmärkningsvärt att de registrerats bara för att de var släkt, säger Anna Larsson Stattin.

När det upptäcktes vid Datainspektionens stickprov i våras raderades deras personuppgifter omedelbart, uppger Gotlandspolisen.

– Det är inget fel i att de är under 15 år, för vi får föra register. Felet var att vi inte kunde koppla dem till vårt arbete att vi jobbar brottsförebyggande eller utredningsmässigt mot dem, säger polismästare Magnus Holmén till P4 Gotland.

Datainspektionen har utfärdat sju förelägganden för att få rutiner på plats som säkerställer att varje registrering av personuppgifter i så kallade särskilda uppgiftssamlingar följer reglerna i polisdatalagen. Det ska vara åtgärdat av Gotlands polismyndighet senast sista februari 2014.

nyheter@landetsfria.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV