Gåvoförgreningens medlemmar ger efter förmåga och får efter behov. I Småland byggs just nu ett nytt ekonomiskt system, baserat på helt andra saker än pengar.
Bertra Kullberg var med och startade gräsrotsrörelsen och ser det som ett nödvändigt sätt att leva i framtiden.
– Vad gör vi när oljan tar slut och vi inte kan transportera varor från andra länder? När maten blir så dyr att vi inte har råd att handla?
Bertra Kullberg pratar engagerat om den framtid hon och de andra i Gåvoförgreningen ser. Allt eftersom oljan minskar stiger bränslepriserna och kostnaderna för all transport ökar. Vi kommer inte längre ha råd att importera olika varor och mat från världens alla hörn.
– Då blir vi tvungna att odla själva och hjälpas åt.
Gåvoförgreningens medlemmar är övertygade om att det flesta varor som vi i dag importerar och exporterar skulle kunna tillverkas mycket närmre och på så sätt sänka energibehovet och bromsa klimatförändringarna. Man menar även att en gåvoekonomi skulle minska den lokala arbetslösheten och bidra till att minska klyftan mellan rika och fattiga, när allt arbete värderas lika mycket.
Bertra visar runt vid de små odlingar som Gåvoförgreningen skapat intill hennes bostad i utkanten av Åryd i södra Småland. Här odlas både bönor, squash, kål, morötter och palsternackor.
– Vi har så himla roligt ihop när vi odlar eller hjälps åt med annat. Jag har aldrig tidigare träffat en grupp med så hjälpsamma och kärleksfulla människor.
Historien bakom Gåvoförgreningen började med ett matlag där Bertra och andra i byn lagade gemensamma måltider. Tillsammans funderade de på hur man skulle kunna hjälpas åt på fler sätt och samtidigt försöka skapa en bättre värld. Idén om ett alternativt ekonomiskt system blev verklighet genom att de sökte EU-pengar från Leader Linné för att göra en förstudie på ett halvår. Gruppen gjorde studiebesök hos så kallade bytesringar där man byter tjänster och varor med varandra. De läste allt de kom över om alternativa ekonomier och bjöd in experter som föreläste om ekonomi och miljö. Snart växte formen för samarbetet fram.
– Vi kom på att om vi startar en bytesring gör det ingen skillnad. Den som är rik kommer att fortsätta ha mycket och den som är fattig kommer att fortsätta ha lite. Dessutom är det viktigt att vi sänker vår konsumtion om mänskligheten ska överleva på den här planeten.
Så man valde att fokusera på det som Bertra kallar givandets glädje.
Gåvoförgreningen startade officiellt i februari i år via sin hemsida. Här skriver medlemmarna vilka kunskaper de har, vad de kan hjälpa till med i form av arbete eller varor de kan ge bort. Bertra som är utbildad massageterapeut, legitimerad sjuksköterska och utbildad i ekologisk odling kan bland annat massera andra och hjälpa till med odlingar. På en annan lista skrivs vad var och en behöver hjälp med eller är i behov av. Under året har man samlats hemma hos olika medlemmar och hjälpts åt med bland annat trädgårdsarbete, mindre byggnationer så som vinskydd, hyllor, växthus och sätta staket.
– Jag tycker det är roligt att träffa människor som vill något annat med världen än det som är. Jag är inte mer miljövänlig än genomsnittssvensken, men jag är nyfiken på ett annat synsätt, konstaterar Rikard Eriksson som själv bor inne i Växjö men har tagit sig ut på landsbygden för att hjälpa till att sätta nytt staket i en hästhage.
Alla är välkomna att hjälpa till på projektdagarna. Men för att kunna delta i listorna över erbjudanden och önskemål krävs att man deltar på en av aktivitetsdagarna samt betalar en mindre avgift som går till att driva hemsidan. Det finns inga krav på att man måste ge ett visst antal timmars arbete eller ett visst antal saker för att i sin tur kunna få hjälp. Systemet är utformat för att inte ge dåligt samvete eller en känsla av att man måste ge tillbaka lika mycket som man får. Alla ger efter förmåga.
– En fembarnsmamma med blöjbarn har kanske inte möjlighet att hjälpa till så mycket, men är nog i behov av hjälp. Men hon kan ge tillbaka och hjälpa till mer när barnen blivit större, konstaterar Bertra.
Gåvoförgreningen är tänkt som en meningsfull mötesplats och systemet är byggt runt tre goda egenskaper: generositet, tillit och samarbetsförmåga.
– De är egenskaper som kan göra livet mycket roligare när vi har lärt oss dem riktigt bra.