Många funderar på att flytta till Gotland, men vågar inte riktigt ta steget. Därför startades projektet Provgute, som ger en möjlighet att prova på livet som gotlänning. Och det har gått så bra i Fårösund att fler delar av ön nu ska vara med.
De första provgutarna anlände till norra Gotland i juni förra året. Hittills har 24 vuxna och 10 barn kommit till ön och blivit kvar. I dag är det fler som vill provbo på Gotland än det finns boende till.
Idén började med att högstadieklasserna i Fårösund skulle flyttas till Slite. Efter en hård kamp blev skolan kvar, men en insikt hade väckts hos en del av de boende.
– Vi var några som sa att vi kan inte hela tiden vara i händerna på regionen. Vi måste själva fixa det här, säger Esso Eriksson, en av initiativtagarna till Provgute.
Han berättar att undersökningar har visat att många storstadsbor gärna vill flytta till landsbygden, särskilt till Gotland. Men det är en risk att säga upp eller sälja sin bostad. På Gotland däremot står många bostäder tomma förutom under sommarveckorna. Idén med Provgute är att hyra ut en del av de tomma bostäderna till självkostnadspris till nyinflyttade barnfamiljer som vill prova på livet som gotlänning. Tanken är att de ska få en mjukstart på sin tid som fastboende.
Först får de intresserade komma till ön under en helg. Barnen testar skolan eller förskolan och familjen tittar på möjliga bostäder. Väljer de sedan att hyra boende på ön, får de som vill en värdfamilj. Värdfamiljen ska ha barn i ungefär samma ålder, lotsar in provgutarna i det sociala livet och kan till exempel hjälpa till med barnpassning. De provboende får rabatter på föreningsmedlemskap, varor och tjänster och även viss hjälp med att söka jobb.
– Vi är otroligt engagerade i varje familj. Tendensen är att om man kommer hit är man kvar, om man har förutsättningarna. De allra flesta inser skillnaden i livskvalitet och flyttar hit.
En av succéhistorierna handlar om provguten Guiney Mumun, som numera driver två restauranger på ön med sin familj och har omkring 15 anställda totalt.
– I dag står folk i kö och vill hit. Just nu är boende en nålsöga men vi håller på att jaga och det rullar på, säger Esso Eriksson.
Nästa steg är att dra igång projektet i Burgsvik och Östergarnslandet på södra respektive östra Gotland.
– Målet borde vara att ta hit 100 personer under 2014 och det är inte alls en omöjlighet, säger han.
Annette Roos och hennes familj blev provgutar i oktober förra året. Nu är det självklart att de stannar, men utan projektet hade de nog inte flyttat förrän på äldre dagar.
Hon och hennes sambo, som är gotlänning från början, hade länge pratat om att flytta till Gotland när de blev gamla, men förra året stod båda utan jobb och började att fundera på att bo någon annanstans. Då läste de om möjligheten att bli provgutar.
– Vi tänkte, är detta sant? Det kändes som en fantastisk möjlighet. Det är få förunnat att få hjälp med att komma hit, hitta boende och komma in i allt på en gång, säger Annette Roos.
Värdfamiljen har hela tiden funnits som ett stöd och kunnat svara på frågor om hur saker fungerar, från sophantering till antennbyten.
Det löste sig också snabbt med jobb för dem båda. Månaden efter flytten fick Annette Roos ett vikariat inom barnomsorgen och i dag är hon platschef på Gotlands knäcke.
Bemötandet från gotlänningarna har varit över all förväntan, berättar Annette Roos.
– Vi har blivit välkomnade av allt och alla från första dagen. Människor här är så otroligt hjälpsamma. Jag har inte blivit otrevligt bemött någonstans, från elbolag och grannar till affären. Alla hälsar en välkommen till Gotland och vill att man ska trivas.
Skulle ni ha flyttat till Gotland även utan projektet?
– Nej, jag tror att vi hade väntat tills vi blivit äldre. Men jag är glad i dag att vi har flyttat hit. Jag bott i Skåne i 47 år men inte längtat till Skåne en enda dag sedan vi flyttade. Det här är hemma.
Projektet har nominerats till Landsbygdsnätverkets pris Årets Leader 2012 som delas ut i Stockholm den 26 november. Läs mer på provgute.se.