Så äter du hållbart året om

Näringspyramiden känner de flesta igen. Nu finns även klimatpyramider, där du snabbt och lätt kan se vad som är hållbart att äta under varje säsong, oavsett var i landet du bor.

Det finns sju pyramider för olika tider på året, samt en som gäller året runt, framtagna av företaget Klimatmat. Exakt när säsongerna infaller är olika i olika delar av landet.

Längst ner i varje pyramid finns basvarorna, som är i säsong och har en låg klimatpåverkan. Överst finns varorna som är bäst att äta så sällan som möjligt. Basvarorna året om är till exempel rotfrukter, bröd, nötter, frön, torkade baljväxter och ägg. Varor att äta sällan är exempelvis ris, socker och frysta grönsaker.

Företagets grundare Maja Söderberg insåg att klimatpyramiderna behövdes när hon var ute och föreläste om klimatsmart mat efter att hon publicerat sin första kokbok. Hon tipsade då bland annat om att köpa mat som var i säsong men märkte snabbt att många inte hade de kunskaperna.

– Jag insåg att jag inte kan rekommendera säsongsmat utan att ge folk verktygen.

Även om det existerar en del andra säsongsguider för framför allt frukt och grönsaker ville Maja Söderberg ta fram en som också inkluderar främst miljöaspekter som energiåtgång och transporter men också ett hälsoperspektiv.

– Tomat och gurka, som oftast odlas i uppvärmda växthus, ligger aldrig i basen ens när de är i säsong. Det är bättre att äta morot. Rabarber ligger aldrig heller i basen. Det ska man inte äta varje dag eftersom det innehåller så mycket oxalsyra.

De första pyramiderna publicerades 2011 och bygger på egna erfarenheter och andras guider kring säsongerna, forskning, livscykelsanalyser samt samarbete med en nutritionist. Syftet är att både inspirera och göra miljönytta, samtidigt som pyramiderna ska vara realistiska för en genomsnittlig konsument.

– Riset ligger överst i året runt-pyramiden, trots att nötkött egentligen är sämre för klimatet. Det är fullt medvetet. Skulle kött ligga i toppen skulle det bli så radikalt att det inte skulle bli användbart för vanliga människor. Vi utgår ifrån vad medelsvensson äter och vad som är rimligt att kunna ändra, berättar Maja Söderberg.

Senare har det tillkommit veganska klimatpyramider, med livsmedel som kokosfett, nötsmör och havre- och sojaprodukter. Där var det svårare, eftersom köttkonsumtionen är bland det viktigaste att minska för att äta klimatsmart.

– Många som är väldigt intresserade av det här äter väldigt lite kött. Men de som tagit det stora steget, och äter bra ur miljösynpunkt, kan ändå bli bättre.

Pyramiderna utan kött innehåller färre livsmedel än de ursprungliga och i synnerhet på vintern kan det klimatsmarta utbudet både med och utan kött kännas lite torftigt. Men Maja Söderberg försöker att tänka tvärt om.

– En vanlig konsument har inte särskilt stor mångfald i vilka grönsaker den handlar. Men när det inte är säsong för vare sig gröna blad, broccoli eller sockerärter gäller det att utmana sin kreativitet. Det finns massor av spännande rotsaker och kålsorter att lära känna. På vårvintern brukar jag odla lite skott och groddar i fönstret, och det är inget fel att köpa lite importerade eller frysta grönsaker vid de årstiderna. Du behöver kanske inte äta tomatsallad varje dag men det är inte fel med en tomat eller ett granatäpple som lyx då och då.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV