Elever skapar offentlig konst

Gör det bättre själv då! Det är namnet på Växjö konsthalls nya utställning, där skolelever har gjort egna alternativ till stadens offentliga konstverk.

Elever i årskurs 5 och 6 på Växjö Montessoriskola och Växjö Islamiska skola har den senaste tiden haft ett samarbete med konsthallen. Första träffen bestod av en vandring bland en del av stadens offentliga konstverk. Barnen fick skriva ner sina associationer, tänka kring de verk som fanns och fundera på vad de tyckte saknades. På nästa träff började de att spåna idéer i grupper och till sist skapade de tio skulpturer i hönsnät och gips.

– Det är allt från en man som håller i en bricka med mat, till en palm, till Kaba, den heliga stenen i Mecka. När jag har pratat med ungdomarna har de verkligen haft tydliga tankar och idéer om varför de gör just det här.

Det säger Clara Gustavsson som är konstpedagog på konsthallen och initiativtagare till samarbetet. Under vandringen upplevde hon att barnen inte alltid hade lagt märke till alla offentliga verk och hon tror att det är vanligt även högre upp i åldrarna.

– Många verk är man så van vid att de smälter in. Men när det kommer något nytt på en plats som man är van vid, då reagerar man. Det finns flera exempel på offentliga verk här i Växjö där det tagit många år att få en placering för att det har varit så mycket diskussioner.

Idén att elever skapar alternativa offentliga verk kommer ursprungligen från Skellefteå som har haft ett liknande projekt. Växjö konsthall har en hel del pedagogisk verksamhet för unga men att utforska just offentlig konst kändes extra intressant.

– Offentlig konst väcker alltid jättemycket känslor. Det offentliga rummet är allas plats och alla har synpunkter på det. Därför har vi en lite provocerande titel. Vi tänker att ”nu har ni er chans”.

Besökare kan bidra med sina förslag till offentliga verk under utställningens gång. Förhoppningen är att deras skisser ska fylla en av väggarna i konsthallen. Men det finns än så länge inga planer på att göra verklighet av förslagen.

– Vi har börjat med utgångspunkt från barnen och vad de skulle vilja ha. Det är mer fokus på barns kreativitet, men vi får se om det kan leda till annat, säger Clara Gustavsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV