Hela Sverige ska spara energi

Driver du företag på landsbygden och drömmer om att effektivisera din energianvändning, eller till och med börja producera förnybar energi? Då finns det hjälp att få. Just nu genomför Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) flera stora energiprojekt i hela landet där de erbjuder rådgivning och lyfter fram lyckade satsningar.

– Det tenderar att vara mycket fokus på att producera energi, men det finns en stor potential för att effektivisera. Vi vill få en balans och lyfta fram effektiviseringen, säger Linus Pettersson, projektledare inom förnybar energi på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Sedan i början av året arbetar han med att ta ett grepp om hela energifrågan för landsbygden genom olika projekt. Ett av dem är Framtidsföretag, vars syfte är att lyfta fram goda exempel på hur man kan jobba med energi.

– Det handlar om företag som ligger i absolut framkant i energifrågan. Någon lantbrukare är exempelvis självförsörjande på solel eller biogas och vissa är delägare i vindkraftverk, berättar Linus Pettersson.

Från och med i höst erbjuder LRF även rådgivning och konsultstöd till landsbygdsföretag som vill utveckla sitt energiföretagande genom projektet Goda affärer på förnybar energi. Redan nu kan den som vill anmäla sitt intresse för rådgivning via webben.

Budgeten för energisatsningen som genomförs av LRF med stöd från Jordbruksverket ligger på 38 miljoner kronor. Projektet pågår under två år, till och med 2014.

– Målet är att fler ska kunna göra bra investeringar i förnybar energi. Våra lantbruksföretag är de som i mångt och mycket sitter på möjligheterna att ställa om. De ska vara drivande. Vi vill hjälpa dem att hitta lösningarna och få energi till att genomföra projekten, säger Linus Pettersson och betonar att man inte måste vara lantbrukare för att få vara med.

– Väldigt många är det, men det är inget krav. Det räcker att ha sin bas på landsbygden.

Hur ser energiläget ut i Sverige i dag?

– Den förnybara energin ökar successivt. Samtidigt har det blivit svårare eftersom energipriserna är ganska låga och det inte finns någon plan för hur snabbt omställningen ska ske. Ska vi tuta och köra som i Tyskland, eller vad gäller? Det finns många möjligheter men det saknas tydlighet från politiskt håll för att folk ska känna sig trygga och ställa om till förnybar energi fullt ut. Det behövs långsiktiga spelregler och tydliga mål för samhället.

Vad kan man göra för att effektivisera omställningen?

– Den enklaste grejen man kan börja med är att att göra en energikartläggning och energieffektivisera. Jordbruksverket och Energimyndigheten har ett erbjudande nu där man kan få en energirådgivare till subventionerat pris och få hjälp med att se lösningar på hur man kan använda energin smartare.

Hur energieffektiviserar man?

– Det beror på verksamheten, men ofta har man en massa tekniska prylar, maskiner och motorer som står och går utan att göra nytta. Ofta kan man tänka igenom sina vanor och hur man planerar sitt arbete. Sedan kan man se över om det är lönt att byta ut olika komponenter eller maskiner till något mer effektivt och kanske titta på hela systemlösningar inom energiproduktion. Med egenproducerad energi kan man sälja förnybar energi till andra och tjäna på det både miljömässigt och ekonomiskt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV