Nytt stöd för omställning

I helgen möttes omställare från hela landet i Ytterjärna. De hade bjudits in för att gemensamt skapa en vision för omställningsarbetet och för att tillsammans bilda ett nytt omställningsnätverk. Ett hundratal personer medverkade under helgen som processleddes av Per Hörberg och Emilia Rekestad från Omställning Järna.

En grupp bestående av Stephen Hinton, Anton Andreasson, Hillevi Helmfrid, Peter Hagerrot, Ylva Lundin, Anders Tivell, Susanne Velander Vretare, Pella Thiel och Oscar Kjellberg kallade till mötet, som ägde rum fredag kväll till lördag kväll.

Sedan 2009 har omställningsrörelsen legat som ett projekt inom organisationen Hela Sverige ska leva. Det är en riksorganisation för olika utvecklingsgrupper som byalag, samhällsföreningar och intresseföreningar. Hela Sverige ska leva finansieras i huvudsak av näringsdepartementet. Men de senaste fyra åren har omställningsnätverket av gräsrötter växt och den inbjudande gruppen kände att rörelsen är redo för ett nytt steg.

Ylva Grudd som var med från början när hon själv och organisationen Hela Sverige ska levas koordinator Jan Forsmark åkte till en omställningskonferens i England 2008 påminde konferensen om att Hela Sverige ska levas projektägande var temporärt och endast tills ett gräsrotsnätverk fanns på plats.

Olika alternativ för en förening diskuterades, från en paraplyorganisation till ett projektbaserat nätverk av ideella organisationer som var och en skulle driva olika aspekter av omställning, från kommunikation till utbildning. Ett av de viktigare arbetena som står för dörren är att skapa en ny internetplattform för det nya nätverket, då den ursprungliga sajten www.transitionsweden.ning.com inte längre kommer att fungera, eftersom språkfunktionerna för svenska kommer att tas bort för den typen av portal. Anton Andreasson i omställning Alingsås, Dave Bennett och Steve Hinton från Omställning Stockholm Västerort, som fram tills nu har arbetat med sajten, kommer att leda arbetet med webben. Flera andra arbetsgrupper bildades under dagen, bland annat utbildning, ekonomi och internationella relationer.

Hela Sverige ska levas representanter var stödjande i processen och välkomnade den nya föreningen, som är en stödförening för det organiskt strukturerade omställningsnätverket i Sverige.

– Efter en helg som känns som en lång seglats där vi tillsammans seglat ett skepp genom stormande hav och kärleksfulla laguner, har jag ännu ej riktigt förtöjt båten. Jag känner en stor tacksamhet för alla dessa nya möten och nya groende relationer som jag vet kommer att leda till nya bestående samarbeten och omställningsinitiativ, skrev processledare Emilia Rekestad till de som deltog.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV