Kan ett broderi rädda världen?

Just nu har du sista chansen att se bidragen till en tävling med namnet Rädda världen med ett broderi. En superhjältedräkt, en pekbok för vuxna och ett helt projekt om skogsskövling i Indonesien är några av verken som visas på Murberget i Härnösand till den 5 januari.

Tävlingen anordnades av tidningen Hemslöjden i somras. Idén kom av att Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, som bland annat ger ut Hemslöjden, har hållbarhet som ett av sina starkaste kärnvärden.

– Ämnet kändes nära, kul, intressant – och svårt. Vi ville inte ha något som var förknippat med slöjd och broderi, utan något som tvingade folk att tänka till, berättar Anna Åhlin Häggström, som administrerat tävlingen.

82 bidrag skickades in varav 52 har sagt ja till att ställas ut på Murberget.

– Det är jättemycket tid och engagemang nedlagt på alla bidrag. Man har verkligen tagit temat på allvar. Jag blir så positivt överraskad av människors vilja att anstränga sig och lägga ner sin tid. Man hör så mycket om att människors deltagande i föreningslivet minskar, men här är det tvärtom, man vill verkligen vara med. Det är fantastiskt, säger Anna Åhlin Häggström.

Om broderi verkligen kan rädda världen är oklart, men många av tävlingsbidragen har tagit fasta på att människor mår bra fysiskt och varvar ner när de broderar. Andra har använt sig av återbruk och återvinning och andra åter har velat förmedla ett samhällsbudskap.

En jury bestående av representanter för bland annat tidningen, Konstfack och Svensk slöjd bedömde hur kreativt, engagerat och oväntat deltagarna tolkat tävlingens tema, snarare än det tekniska utförandet. Lotta-Maja Öhman från Lund vann med sitt bidrag ”En grön amazon – med rätt att gerillaodla”. Hon broderade en superhjältedräkt med bälte och axelhölster för ”fröspridningsverktyg”, en slangbella för långdistansplantering av lökar och knölar och fröpistoler för snabbsådd av mindre bönor och frön.

Juryns motivering löd: ”Lotta-Maja Öhman blandar humor och aktivism. Allvarliga samtidsfrågor tacklas med ett positivt angreppssätt. Kanske är det dags att kalla in en superhjälte nu? Som istället för våld och aggressivitet använder frön och blommor till att göra världen frodigare, grönare och vackrare.”

Ingela Gréau har gjort bidraget Regnskogsskövling i Indonesien i broderi/applikationsteknik.

– Först tänkte jag att tävlingens tema var väldigt pretentiös, men sedan tänkte jag att broderi kan vara ett bidrag till debatten kring saker som händer i världen. Så visst kan broderi ha en viss påverkan och göra så att någon vaknar upp och blir engagerad. Jag hade nyss sett dokumentärfilmen Green av Patrick Rouxel som har vistats länge i Indonesiens regnskogar och tagit upp den kamp som förs mot regnskogsskövlingen där. Den var så gripande, jag blev så upprörd när jag såg den. När ämnet sedan kom upp genom Hemslöjdens tävling tänkte jag att jag måste göra något kring det, berättar hon.

Hur jobbade du med ditt bidrag?

– Jag sydde först en tavla, men sedan tänkte jag att jag ville förklara mer. Jag tog kontakt med filmbolaget i Los Angeles som hade gjort Green för att se om jag kunde få foton från filmen. Jag ville visa processen i foton från den underbara regnskogen, till att den huggs ner och brinner så att det ligger en ständig rök ända bort till Thailand. Djuren dör, människor har inte längre något att leva av, det blir palmoljeodlingar och det byggs jättestora fabriker. Runt mitt broderi satte jag listor med namnen på de hundratals multinationella företag som opererar där. Filmbolaget skrev tillbaka att Patrick Rouxel var i regnskogen igen och inte skulle kunna svara, men att han skulle bli mycket glad när han fick höra om ett sådant projekt i Sverige kring hans film. De bad mig skicka bilder från mitt projekt för att de ville göra en blogg om det. Bilderna jag fick från dem var inte tillräckligt högupplösta, så jag ringde Greenpeace och fick bilder därifrån.

Hur väl kan broderi fungera för att ta upp samhällsfrågor?

– Det kan fungera lika väl som vilken konst som helst. Jag är väldigt arg över att broderi bara anses vara handarbete, det kan vara lika mycket konst som en målad tavla. Just nu broderar jag en pedofil som förstör en ung tjej, till Stockholms stads- och medeltidsmuseums kommande utställning Skuggsidan. Jag har också gjort en jättestor tavla av påven och prästerna som har utnyttjat tusentals barn och en tavla om sjön Trekanten i Stockholm där svanarna dör på grund av nedskräpning och förgiftat vatten. Jag gör ibland broderier med ämnen som jag tycker är upprörande, säger Ingela Gréau.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV