Hemslöjd och återbruk lockar unga

Vad har bokbindning, modedesign och metallåtervinning gemensamt? Alla kan vara sätt att ta tillvara befintliga material genom hemslöjd. Och alla ingår i projektet I egna händer för unga i Örebro län.

Projektet bjuder in personer mellan 18 och 25 år till workshops kring hemslöjd och återbruk.

– Anledningen till att vi riktar oss till just den gruppen är att den är ganska osynlig inom hemslöjdskulturen. De gör nog mycket men kanske inte syns så mycket. Vi ville göra något som kändes engagerat och viktigt för unga i dag, med slöjden som verktyg, säger Emma Gerdien, vikarierande hemslöjdskonsulent i Örebro län.

Enligt henne är det relativt vanligt att unga håller på med hantverk och hemarbete.

– Det finns ett ganska stort intresse för till exempel stickning och att göra saker själv. Men vi tänkte att det lätt blir att man sitter ensam på sin kammare och kollar på Internet. Det vi vill är att skapa en trevlig stämning, där deltagarna träffar andra med spännande handledare som kan ge bra tips. Det blir bra mycket roligare när man får lite handgrepp.

Emma Gerdien påpekar att många runt 20-årsåldern flyttar hemifrån och återbruk kan då bli ett bra sätt att inreda det nya hemmet utan att behöva köpa helt nya saker.

Målet med projektet är att lyfta fram slöjden som mötesplats och uttryckssätt i samband med frågor kring engagemang, hållbar utveckling och självbestämmande. På en mer praktisk nivå hoppas projektledarna att deltagarna ska få ökad kunskap om materialens och teknikernas olika möjligheter, så att de kan hitta sina egna lösningar.

– Vi försöker också att få igång diskussioner vad återbruk egentligen är och vad det är bra för. En del material är kanske bättre att återvinna eller panta.

Hittills har det hållits fyra workshops som på olika sätt använder hemslöjdstekniker för att ta tillvara befintliga material, som kläder, papper och möbler. Det har handlat om allt från bokbindning till zero waste (noll avfall) i modebranschen.

– Vi har haft jätteroligt på våra träffar. Kreativiteten går igång när man får en hel dag att bara göra detta. Målet är att inspirera till återbruk och visa att det inte behöver vara svårt utan att det är kul att hålla på med.

Minst en till ska workshop ska det bli innan det ettåriga projektet avslutas i oktober. Det som är bestämt hittills är metallåtervinning med rustningsmakaren/smeden Arne Olsén som handledare i Hallsberg i ett samarbete med kulturrumet Aniara i september. Deltagarna kommer att göra smycken och annat av husgeråd som bestick och kakformar.

– Vi hoppas förstås att projektet fortsätter i någon form. Vi kommer att utvärdera och se hur vi kan gå vidare, säger Emma Gerdien.

Läs mer om projektet på iegnahander.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV