Hönsen med hyresavtal flyttar in i villakvarteren

Nu ska svenskarna ha höns i trädgården. Den senaste självförsörjningstrenden sprider sig från England och vill man inte ha höns hela året går de också att hyra bara över sommaren. Att ha höns är förstås lite jobb varje dag, men de äter upp dina matrester och hjälper gärna till och äter snigelägg i trädgården.

Att hålla höns är tillåtet i stort sett överallt i Sverige, även i villakvarter. Det är förstås bra för grannsämjan om du får grannarnas medgivande. Färska ägg kan vara ett bra argument för att övertala dem. Tre till fem hönor är ett bra antal för en normalstor trädgård. Det behövs ingen tupp (på vissa ställen måste man ha tillstånd för tupp, eftersom de gör lite mer oväsen) men så länge du inte vill ha kycklingar klarar sig hönsen fint utan en tupp. Hönorna måste ha färskt vatten varje dag och hönshuset bör rengöras ordentligt varje vecka. Hönsgödslet funkar fint för odling så länge man ger hönsen ekologiskt foder. Går de fritt behöver de inte så mycket foder, förutom på vintern, men om de hålls i voljär eller inhängnat utrymme får de matas lite mer.

En ung frisk höna värper 25 ägg i månaden under sommarhalvåret. På vintern blir det lite färre ägg. Antalet ägg minskar också med åldern på hönan. Men en höna kan bli 15 år gammal. De bästa hönsen att ha i Skandinavien är de lite äldre sorterna som Orpington, Blommehöns, Rhode Island Red, New Hampshire och Dvärgkochin.

När du får hem hönsen bör du stänga in dem i hönshuset i minst en vecka, så att de vet var de hör hemma. Sedan kan de gå ut fritt eller inhägnat och återkomma till sitt hus.

Malin Ericsson jobbar för ett företag i Emmaboda som nyligen börjat importera små, specialdesignade hönshus för trädgårdar till Sverige. De hyr också ut hönsen, med hus, till äldreboenden och människor som kanske bara vill prova att ha höns på sommaren.

Hon har sett en stark trend för trädgårdshöns utomlands och hoppas att den kan spridas till Sverige.

– De grupper som vill bli helt eller delvis självförsörjande har blivit större. Samtidigt har kopplingen för många mellan produktion och det vi äter suddats ut.

Hönshusen är gjorda för mindre grupper höns. Den lilla modellen kan hysa tre till fem hönor och den stora sex till tio stycken.

– Om man bor i tätort eller ett mindre samhälle måste man kolla vad det är som gäller i just sin egna kommun. I de flesta kommuner får man skaffa höns utan tillstånd, men att ha tupp kräver tillstånd från kommun och grannar. Men detta skiljer sig från kommun till kommun.

I Storbritannien är hönshusen väldigt populära och Malin Ericsson tror att trädgårdshöns i Sverige kan fungera, även om klimatet här är lite hårdare.

– Huset är gjort för lite mildare klimat, men ner till tio minusgrader är inte några problem. Det kan klara även lägre temperaturer, men det är inte provat än. Underhållsfritt material och att de är portabla gör dem mycket konkurrenskraftiga och vi hoppas kunna sälja ett femtiotal första säsongen. Sedan kommer vi även att hyra ut ett tiotal till dem som önskar prova att ha egna höns över sommaren. Om vi lyckas bra kommer vi även att sälja och leverera husen till de övriga nordiska länderna, säger Malin Ericsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV