De bästa böckerna år 2013

Vilka var de bästa böckerna under året som gick? Landets Fria Tidnings skribenter tipsar.

Årets bästa böcker

2013 har i det stora hela varit ett bra bokår och det har inte varit helt lätt att fiska upp det bästa ur en flod av välskrivna, spännande böcker men jag har till sist bestämt mig för att tipsa om tre som skiljer sig från mängden: en samling av skönlitterära texter, en fiktiv biografi och en faktabok.

Skönlitterärt: DFW – Texter

Av: David Foster Wallace
Förlag: Natur & Kultur

David Foster Wallace, som begick självmord 2008, blev bara 46 år gammal men hann skriva två romaner, tre novellsamlingar och ett stort antal essäer och tidningsartiklar. DFW – Texter innehåller essäer, reportage och kortprosa där Foster Wallace använder sig av sin speciella humor och ironi. Han börjar ofta i en ända, men slutar gärna någon annanstans, man får skärpa sig för att hänga med! DFW har en helt egen stil och det här är en annorlunda och rolig bok med ett angeläget budskap. Ett exempel är Tänk på hummern. En artikel skriven för mattidningen Gourmet, som börjar med ett reportage om hummerfestivalen i Maine och slutar med ett upprop för hummerns rätt att leva. DFW har en helt egen stil och det här är en annorlunda och rolig bok med ett angeläget budskap.

Fakta: Mannen som slutade ljuga

Av: Dan Josefsson
Förlag: Lind & Co

Högaktuellt och spännande om den krets av psykologer som omgav Thomas Quick under hans tid som patient på Säter. Dan Josefsson har skrivit en faktabok som slår vilken deckare som helst. Han delar ut en välriktad känga åt både psykvården och rättssamhället och när man lägger ifrån sig boken har man fått en rejäl insikt i de märkliga turer som omgav Fallet Thomas Quick. Välskrivet, rafflande och extremt noga underbyggt. En av årets bästa och mest nödvändiga faktaböcker.

Fiktiv biografi: Blekingegatan 32

Av: Lena Einhorn
Förlag: Norstedts

Fiktiv biografi om den unga Garbo. Språkligt väl genomarbetad och packad med atmosfär från 1920-talets Stockholm. Man känner nästan staden studsa ut från sidorna. Skildringen, som mest berör Garbos tid vid Dramatens scenskola, ger också en vacker, nyanserad bild av hennes lesbiska förhållande med ungdomskärleken, kurskamraten Mimmi Pollack. Ett förhållande som bröts när Garbo gjorde karriär i Amerika. En relationsroman som aldrig känns banal och en fascinerande skildring av den svenska teater- och kändisvärlden på 1920-talet.

Elisabeth Brännström

Årets antologi

Tusen tankar om träd. Förlag: Votum. Vi-skogen fyller 30 år och firar det med en utgåva av en antologi från ”hela svenska folket”, från Babben Larsson till Theodor Kallifatides. Här finns dikter, berättelser och vackra bilder. Och för varje exemplar som säljs genom Vi-skogens hemsida planteras fyra träd i Afrika. Det är så klart fräckt att rekommendera en antologi som man själv medverkar i, men Tusen tankar om träd är en så fantastisk volym att jag måste få hylla den. Det här är en textsamling som man kan dyka ner i för både kort och långt – högt och lågt.

Anna Maris

Årets bästa kokböcker

Grön mat – Vegetariskt varje dag från River Cottage
Av: Hugh Fernley-Whittingstall
Förlag: Max Ström

Genom sitt tv-program har engelsmannen Hugh Fernley-Whittingstall fått många att längta efter en egen täppa och inspireras att laga mat av närodlade grönsaker. Boken bjuder på enkla och frestande recept, på allt från enkla sidorätter till imponerande festmåltider. Här kan du hitta nya rätter att laga av din favoritgrönsak, eller sätt att laga till grönsaker som du aldrig vågat prova dig på.

Nytt bröd
Av: Jessica Frej och Maria Blohm
Förlag: Ica

För alla som är glutenallergiker, eller bara nyfikna på att experimentera med alternativt mjöl, känns den här boken som en skänk från ovan. Här finns allt från croissanter och grova limpor till hamburgerbröd och pizzadeg. Den gemensamma nämnaren är att de är bakade på mjöl gjort av bland annat majs, soja, bovete eller ris. Något som är svårt att gissa sig till utifrån de vackra bilderna av fluffiga och högresta bröd.

Glass åt alla!
Av: Rasmus Klockljung, Johan Lundgren, Sofia Dahlén, Fredrik Åslund och Karolina Tegelaar
Förlag: Djurens rätt

Veganmatbloggarna har skapat en inspirerande samling recept på glass utan animaliska produkter. Alla borde verkligen kunna hitta en favorit här, oavsett om du vill hålla dig till klassiker som stracciatella och romrussin, eller prova ny mark med glass på matcha eller grönkål.

Bake my day
Av: Mattias Kristiansson
Förlag: Ica

När Mattias Kristianssons skapar sin första bok gör han det med ännu mer galna och finurliga kreationer än vad vi är vana vid att se på bloggen med samma namn. Eller vad sägs om bakelser som ser ut som bröst, en gigantisk snickers eller (o)lyckokakor. Enkla bakverk blandas med avancerade kreationer, som ändå aldrig känns omöjliga. Var beredd på att recepten och de små texterna får dig att skratta högt!

Paula Rooth

Årets bästa fackböcker

Neurorevolutionen
Av: Lone Frank
Förlag: Fri tanke

Bonobon och tio Guds bud
Av: Frans de Waal
Förlag: Karneval

Nästan allt om människan
Av: Johan Frostegård
Förlag: Karolinska institutet university press

Fernisseteorin om människans själviskhet lever envist vidare. Skrapa bort ytan på en snäll människa och du finner att också hen i grunden är en fullblodsegoist. Var och en är sig själv närmast.

Så här tänker vanligt folk. Och efter dessa principer drivs den globala marknadsekonomin. Ändå kan vetenskapen i dag visa att det här tänket är felaktigt. Människan är moralisk.

Självklart tar varje individ vara på sina egna intressen. Men vi är också kollektiva sociala gruppvarelser. Därför har vi av evolutionen fått moral och empati. En känsla för rättvisa.

Redan Darwin var inne på att naturen hade utrustat oss med moral och altruism för att underlätta samhällslivet. Och senaste halvseklets naturvetenskapliga forskning har bekräftat detta.

Dessa tre lysande böcker i årets bokskörd sammanfattar på olika sätt vad vi vet om dessa frågor i dag. Hög tid att ta till oss vad vetenskapen kommit fram till om människans natur.

Hans Norebrink

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV