Irrationell aktivistkonst på Peace and love

Ett av kulturinslagen på årets Peace and lovefestival i Borlänge i sommar står duon Kanslibyrån för. De hoppas att så många av besökarna som möjligt ska delta i någon av deras subversiva aktioner. Tidigare exempel är allt från att ta upp polisens tid till att bjuda främlingar på godis.

John Huntington och Per-Arne Sträng träffades på Konsthögskolan i Umeå och sedan dess har de samarbetat under namnet Kanslibyrån. Verket Aktionsarkivet påbörjades redan 2007 och där har duon dokumenterat en lång rad aktioner, med en vardaglig och lågmäld ton och med irrationalitet som ett mål.

– Att vara irrationell är ett slags kampform. Det handlar inte bara om att vi beter oss udda, utan om att det är konstruktivt i ett större sammanhang. Målet är framför allt att folk ska tänka till kring varför man beter sig som det förväntas av en, säger John Huntington.

Några av duons egna favoriter från arkivet är att sortera kottar i skogen, manifestera mot allt, bygga en opraktisk hylla, brygga te i kaffet och köpa det äldsta brödet i matbutiken.

På Peace and love ska Kanslibyrån för första gången bjuda in andra att utföra aktionerna, vilket de ser mycket fram emot.

– Vi tror att festivalmiljön blir ett utmärkt tillfälle eftersom de flesta är på glatt humör och det råder en ”allt kan hända”-stämning, säger John Huntington.

Duon håller på att förbereda en lista på 50-60 nya handlingar, som festivalbesökarna kan välja bland. Tanken är att lägga dem på olika nivåer, så att både den som är mer utåtriktad och den som är lite blygare kan hitta något som passar.

– De små stegen är det viktiga tänker vi, att gå utanför det som du själv betraktar som normalt, säger John Huntington.

Besökarna ska dokumentera de handlingar som genomförs och skicka vidare detta till Kanslibyrån, som kommer att ha ett utrymme på festivalen för att visa upp resultaten. Verket får namnet Det allmänna aktionsarkivet och det blir en utställning som uppdateras under veckan. Samtidigt ska duon själva försöka att genomföra så många av handlingarna som möjligt, på lika villkor som alla andra som deltar.

– Det känns kul att involvera andra. Vi vet ganska väl var våra egna gränser går så det ska bli intressant att se hur andra reagerar. Vi får säkert mycket som vi inte har tänkt på, säger Per-Arne Sträng.

En bakomliggande tanke är att göra motstånd mot normer genom att lyfta fram irrationalitet och trots i kontrast mot samhällets rationalitet, lydnad och effektivitet. Duon menar att alla handlingar spelar roll, och att alla situationer har både subversiv och samhällskritisk potential. När människor går utanför normer och logik skapas en osäkerhet hos omgivningen, som Kanslibyrån tror kan ge plats för nya idéer och tankar.

Per-Arne Sträng och John Huntington ser sig som lika mycket aktivister som konstnärer och säger att de båda aspekterna inte kan skiljas åt i deras aktiviteter. De har ett manifest (se faktaruta) och deras verk har titlar som Pappersrevolten, Guldoffensiven och Operation omorganisation.

– En del av kontrasten är att vi använder ord som ”revolution” och ”manifest” samtidigt som det vi gör är lågmält och blygsamt. Det finns något fint i att vi slår på stora trumman när vi pratar, men när vi ska genomföra det så kanske det bara handlar om att bygga en hylla. Konsten kan bli något att gömma sig bakom. Vi kanske egentligen vill stå på barrikaderna, men vi är lite blyga och försiktiga som personer, säger Per-Arne Sträng.

– Man kan diskutera om konst är en effektiv form eller inte men det ligger i vår verksamhet att vi inte vet vart det ska leda eller vad folk ska tycka om det vi gör, säger John Huntington.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV