Humoristisk musikal om konsumtion

På ett helt vanligt varuhus utspelar sig en historia om ekorrhjul, okynnesshopping och Ernst Kirchsteiger. Den 24 maj har Rea – en konsumtionsmusikal premiär på Kvartersteatern i Norrköping. – Poängen som vi vill förmedla är att vi har fastnat i ett system som inte är så enkelt att ta sig ur, säger regissören Frida Nyström.

Under musikalens gång går konsumenterna på scenen igenom olika stadier som att göra revolt och bli inlåsta. I en scen, där karaktärerna börjar att tappa hoppet, kommer en person in och börjar att predika i samma stil som en präst, om att Iphones är den enda lösningen. En av sångerna heter Åh vad jag hatar Ernst Kirchsteiger.

– Det är kanske lite synd om Ernst men han blir en symbol för yta och inredning och det här med att man ”måste” byta ut saker som inte är trasiga, bara för att, berättar Frida Nyström.

Både manus och musik är nyskrivna av personer från Norrköping. Människors förhållningssätt till konsumtion har varit utgångspunkten för arbetet, dels på ett samhälleligt plan och dels ett mer personligt. För vissa är konsumtion ett sätt att få tröst, för andra en del av deras identitetsbyggande.

– En av frågorna som vi vill ta upp är hur vi oftast inte reflekterar över att jordens resurser är ändliga. Vi vill få folk att fundera över det.

Frida Nyström tyckte att hon var ganska medveten om de här frågorna innan hon påbörjade arbetet med musikalen, men säger att den har väckt nya tankar även hos henne.

– När jag är på stan och ser alla som springer i butikerna tänker jag mycket mer på att det inte känns så himla bra. Jag har blivit mer kritisk och reflekterar mer över mina egna konsumtionsmönster.

En av frågorna som ställs i föreställningen är vad som händer när det inte finns något kvar att köpa.

– Det blir lite läskigt att tänka på. Vi har haft väldigt kul när vi har repat men undertonen finns där. Vi vet inte vart vi är på väg och det är inte så roligt.

Själv hoppas Frida Nyström på en motreaktion mot konsumtionshetsen.

– Det brukar bli så när det har gått åt ett håll ett tag. Många är ju medvetna och ordnar klädbytesdagar eller har köpstopp för sig själva. Vi behöver hitta andra vägar än pengar.

Rea – en konsumtionsmusikal spelas på Teater Brådgatan 34 i Norrköping den 24 maj–1 juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV