Green planet drog i gång i Ransbysäter

I Torsby, Sunne och Hagfors drar filmfestivalen och klimatkonferensen Green planet i gång den här veckan. I Torsby uppmärksammas framgångsrika företag som ställt om, i Hagfors blir det fokus på vattnets alla värden och i alla tre kommunerna visas ett 60-tal filmer med anknytning till miljö och omställning. Evenemangsveckan började med ett internationellt digitalt seminarium i Ransbysäter.

Omställning, crowdfunding och timebanking var några av de frågor som avhandlades på den digitala klimatkonferensen i söndags kväll, som blev förköraren för veckans konferens i norra Värmland. Deltagare kunde koppla upp sig mot seminariet som skedde över internet och blev ett global-lokalt evenemang. Bland talarna fanns inbjudna gäster från USA, Skottland och Rumänien.

Liz McLellan, som har startat och drivit flera olika projekt inom omställningsrörelsen i USA, var en av kvällens gäster. Hon har bland annat grundat Hyperlocavore – ett nätverk där trädgårdsägare delar mark med dem som inte har tillgång till odlingsmark men som gärna vill odla. Hyper (väldigt) loca (lokalt) vore (äta). Det handlar helt enkelt om att säkra lokal matförsörjning, och underhålla principen att konsumera lokalproducerat.

Hennes flytt från New York till nordöstra Oregon har visat sig vara en omställning i sig.

– Här blir man inte accepterad som något annat än en inflyttad om man inte är född i området, förklarade hon.

Hon är ledare för United community partners north eastern Oregon time bank, ett utbyte av tjänster som tjänar som lokalvaluta i området där hon numera bor i nordöstra Oregon.

På frågan i vilken utsträckning hon arbetar med omställning, svarade hon:

– Det går inte riktigt att trycka in det här i ett omställningsramverk. Det är svårt att komma dragandes med Rob Hopkins bok och slänga den i huvudet på folk som har levt så här hela sina liv.

Men principerna är de samma. Och Steve Hinton som ledde diskussionen underströk att det spelar ingen roll vad man kallar det. Bara vi drar åt rätt håll.

Liz McLellan blir ofta inbjuden att tala i omställningssammanhang på grund av sina erfarenheter av crowdfunding, alltså småskaligt finansierade projekt, där slutanvändarna ofta är de som ger mikrobidrag för att få till ett projekt eller en produkt.

Bland annat berättade hon om skador som orsakades av frost på den enda ekologiska fruktodlingen i området. 90 procent av fruktskörden förstördes men de fick snabbt in de 30 000 dollar de behövde för att installera frostskydd och bevara odlingarna.

På samma sätt har hon fått pengar via crowdfunding för att göra andra projekt som en ljudanläggning för att kunna anordna en festival.

Övriga medverkande inkluderade Andrei Luroala, som representerade skotska ekobyn Findhorn, men han berättade också mycket om Rumänien, där han varit med och startat småskaliga ekoprojekt. Mötet avslutades 45 minuter före avsatt tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV