Ett hus fullt av lesbiskhet

En turnerande valstuga som också är ett lesbiskt referensbibliotek, en interaktiv installation och ett lesbiskt performance. Det är visionen för projektet Lesbisk makt 2014, som just nu samlar in lesbiska historier och tankar.

– Du ska kunna gå in i valstugan och överösas av lesbiskhet i olika former, texter, mat, lukter och kläder, säger projektledaren Robin N Spegel.

Andra tankar är att valstugan ska vara interaktiv, till exempel genom att det alltid finns en person där inne att prata med. Kanske kan det finnas en jourtelefon för den som vill ringa till en ”lesbisk guru”.

En annan tanke är att göra samlingen digital, att publicera en text, bild, video eller låt om dagen under hela 2014.

Exakt hur slutresultatet blir är inte bestämt än. Men projektet började i alla fall under november förra året med ett residens på Ung scen/öst i Linköping. Där undersökte Robin N Spegel lesbiskheten i Linköping genom bland annat workshops och intervjuer. Ett av resultaten finns redan nu på Googlemaps, en karta över lesbiska erfarenheter i Linköpingstrakten som vem som helst kan bidra till.

Nästa steg är att hitta mer finansiering och att boka in workshops runt om i landet. I december hade projektet fått in 25 000 kronor till detta genom crowdfunding. Robin N Spegel hoppas besöka både större och mindre städer som Umeå, Göteborg, Malmö, Uppsala och Ystad, lite beroende på var kontakterna och intresset finns. Workshopparna blir ett sätt att hitta historier – och de behöver inte bara handla om kärlek och relationer.

– Det vore spännande att få fram fler och andra historier. Min utgångspunkt i projektet är att lesbiskheten påverkar även utanför relationsgrejer, säger hon.

Berättelserna behöver inte heller vara egna erfarenheter, utan kan till exempel handla om bekanta eller tankar kring kulturella verk.

Delvis föddes idén ur Robin N Spegels egna behov.

– Jag vill ha ett större och bredare lesbiskt nätverk och träffa lesbiska gurus som kan förklara hur en gör ett lesbiskt liv. Och så tänker jag att det kanske är fler än jag som skulle vilja det. Jag känner ingen som är lesbisk, 50 och förälder eller lesbisk, 75 och pensionär.

Hon tycker också att det behövs mer lesbiskhet i offentligheten.

– Jag har gått och tänkt att det är ointressant med lesbiska historier, eftersom det är så ”öppet” i Sverige. Det är ”okej” att vara lesbisk här. Men teater och media svämmar inte direkt över av lesbiska historier. Jag har en massa prins- och prinsessehistorier inpräntade i mig fast jag inte vill leva så. Jag vill byta ut dem mot andra historier!

Att hon valt att använda ordet ”lesbisk” är medvetet.

– Jag tycker kanske hellre om att definiera mig som queer, men jag tyckte att det vore intressant att testa den här definitionen. Det känns som om ordet lesbisk är lite ute just nu.

Målen med Lesbisk makt 2014 är flera.

– Jag hoppas att fler lesbiska personer kan vara öppet lesbiska, eller bara att fler vågar säga ordet ”lesbisk”. Att fler tänker att det är något de skulle kunna vara, eller bli.

Det finns också en tanke med just valstugan som form och tidpunkten för installationen.

– Jag önskar jättemycket att mer lesbiskhet också leder till mer antirasism. Jag tänker att det hänger ihop.

Förhoppningen är att valstugan kan byggas mot slutet av 2013 och sedan börja att turnera bland partiernas valstugor med start i Eskilstuna.

Du kan läsa mer och kontakta Robin N Spegel på www.facebook.com/LesbiskMakt2014.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV