Flera organisationer kräver slamstopp

Fosfortillförseln till jordbruket från slam är försumbar. Men halterna av tungmetaller är höga, det menar initiativet Ren åker ren mat som därför anser att all slamspridning borde förbjudas.

Naturvårdsverkets utredning kritiseras även för att ställa för låga miljökrav. Att det skulle ställas hårdare krav på gödsel än på livsmedel menar Gunnar Lindgren från Ren åker ren mat är en förvanskning av verkligheten.

– Det finns långt mer metaller i slammet än i det som kommer från jordbruket. Godtagbara halter är mellan fem och tusen gånger högre i slam än för de faktiska halterna av metaller i vår mat, säger han.

Producenterna av slam och biogödsel menar att Naturvårdsverkets nya riktlinjer kommer att försvåra kretsloppet av fosfor och därmed öka fosforbrytningen. Men Gunnar Lindgren håller inte med.

– Kretsloppet för jordbrukets lättlösliga fosfor utgörs till 98 procent av skörderester och stallgödsel, slammets bidrag är blygsamt. Den egentliga nyttan är kommunernas behov av att göra sig av med kemiskt avfall.

Även Naturskyddsföreningen anser att all slamspridning bör upphöra. Läkare för miljön manar i sitt remissvar till Naturvårdsverket till försiktighet av slamspridning innan mer kunskap finns. Det framför allt på grund av negativa hälsoeffekter av kadmium som följer med ut på åkrarna.

Gunnar Lindgren är även kritisk till biogödsel eftersom den tillverkas av avfall från industrin. Det kan vara slakteriavfall, sågspån, byggmaterial från rivningar och hushållsavfall där det lätt slinker med cigarettfimpar, foliebitar och annat som är giftigt. Han håller inte med om att biogödsel när den är en restprodukt av en sådan biogasproduktion är ett bra alternativ till handelsgödsel.

– Syftet är att producera biogas, inte bra gödsel. Biogasproducenterna och reningsverken har lyckats skapa en bild av att det här är värdefullt för ett fosforkretslopp, men det är falsk reklam.

Biogas som produceras av skörderester och stallgödsel, så som vissa bönder gör, skapar däremot restprodukter som är tillräckligt okej för att röta och använda som gödsel, enligt Ren åker ren mat.

– Vi kan också bränna slammet och på det sättet utvinna fosfor. I till exempelvis Tyskland bränns en stor del av slammet. Restprodukten som innehåller de giftiga tungmetallerna ska deponeras, säger Gunnar Lindgren.

Läs om alternativa tekniker för att utvinna fosfor i kommande nummer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV