Gemenskapen gror i unik stadsodling

I en ände av den 150-årsjubilerande stadsparken i Karlstad har 26 lådor med jord placerats ut av kommunen. Nu är det fritt fram för ett gäng entusiaster att ta över ansvaret för den unika stadsodlingen på allmän mark.

Solen skiner över Karlstad och deltagarna som anmält sitt odlingsintresse slår sig ner i skuggan. Omkring tio personer i varierande åldrar och med olika kunskapsnivåer ska nu ta över ansvaret för kommunens 26 jordfyllda lådor.

– Jag har sett min mammas och min frus planteringar men har själv aldrig satt ett frö. Jag har bara klippt gräsmattan innan, berättar Ulf Jernspets som anmält sig till stadsodlingen helt förutsättningslöst.

Intill honom sitter odlingsfantasten Victor Påhlsson som volontärarbetat på en ekologisk gård i Kanada vid flera tillfällen. Han ser fram emot gruppens lärandeprocess.

– Alla kan bidra med något och vi kompletterar varandra, säger han.

Idén om att starta upp en stadsodling på allmän mark kom i form av en motion från en politiker för närmare tre år sedan. I ett och ett halvt år har Karlstad kommun och Studieförbundet samarbetat för att odlingen skulle bli verklighet. Nu drar projektet igång samtidigt som stadsparken firar 150-årsjubileum.

– Det har varit en lång process. Vi gör det här för att främja miljön och förgylla staden, säger Kristina Carling på Studiefrämjandet.

Hon betonar att det rör sig om en tillsammansodling.

– Det har jag enväldigt bestämt, säger hon med ett leende. Tanken är att alla ska ta ett gemensamt ansvar för lådorna istället för att odla i varsin. Om man gör det med gemensam kärlek och kraft kan man dela på sysslorna och få större möjligheter. Vissa kanske kan plantera och göra skyltar medan andra kan rensa ogräs och vattna. Alla har olika förutsättningar och möjligheter.

De flesta deltagare bor i närheten av stadsodlingen. Elin Frändberg och hennes man har utsikt över parken och har nyfiket följt byggandet av lådorna.

– Äntligen är det igång. Det känns väldigt kul med gemenskapen. Innan har jag hört talas om hur det odlats potatis i rondeller i andra städer och det låter häftigt, säger hon.

Till premiärträffen har de tagit med sig en kasse med växter. Oregano, alunrot, rabarber och höstastrar ska grävas ner i ett hörn av odlingen så fort mötet är över.

Från Studieförbundet och kommunens håll meddelar man att det från och med nu är dags för dem att ta ett steg tillbaka.

– Vi lämnar över det här till er nu för att ni ska kunna göra det ni drömmer om. Hur ni gör bryr vi oss inte om. Ni kan bilda en förening eller gå ihop i en studiecirkel om ni vill, men det behövs inte. Fast rapporterar ni er verksamhet som studiecirkel får ni mer resurser och vi kan stötta ekonomiskt, säger Kristina Carling och delar ut spadar och tygkassar med informationsmaterial medan Kiki Gillenäs på kommunen tar över ordet.

– I och med att odlingen är på allmän mark kan vi inte hägna in och stänga ute någon. Kommunen har tagit jordprover och ordnat bygglov för lådorna. Det värsta som kan hända nu är att ni blir av med det ni odlat. Ni blir inte ersättningsskyldiga om någon annan vandaliserar lådorna.

Det dyker upp frågor om bevattning. Hur ska man få dit den mängd vatten som behövs? Och vad ska det användas för gödsel? Får man använda plast eller glas över odlingen för att få fart på grödorna? Allt är upp till deltagarna själva, men det finns vissa regler från kommunens håll.

– Använd inte plast. Vi på kommunen har fått klagomål om att det ser skräpigt ut, så använd täckväv istället, säger Kiki Gillenäs, på Karlstads kommun.

– Det där löser ni säkert, flikar Kristina Carling in. Ni kan ju träffas i mindre grupper som ansvarar för olika saker, som kompost, vattenlösning, nästa års odling, skötsel och så vidare.

Båda håller tummarna för en skördefest i höst och deltagarna börjar genast hitta lösningar på de funderingar som finns. Någon kan bygga ett lock till en låda där redskap kan förvaras. En annan ska fråga om de kan ta vatten från en bostadsrättsförening intill parken.

Deltagaren Solveig Lundberg ser fram emot att fylla upp lådorna med kryddor, purjolök, dill och selleri. Det har hon längtat efter sedan hon först hörde talas om stadsodlingen under en vandring i stadsparken.

– Det kliar i fingrarna! På min balkong är det så fullt med växter att man knappt får plats. Jag får flytta in dem i lägenheten om man ska kunna fika där ute.

Tillsammans med resten av gruppen stannar hon kvar i parken när representanterna från kommunen och Studiefrämjandet gått hem. Elin och Erik Frändberg gräver ner sin rabarber, Ulf Jernspets får så sitt första frö och Victor Påhlsson tipsar om gödsel och bevattning medan solen sänker sig över Karlstad.

– Växer det lika bra som stämningen är i gruppen så kommer det bli bra, konstaterar Solveig Lundberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV