Dans som bryter barriärer

Ett unikt samarbete har inletts mellan Smålands musik och teater i Jönköping och en av Sveriges viktigaste dansinstitutioner Cullbergbaletten där interaktiva föreställningar står i centrum. Interaktiviteten är ett sätt att nå ut med dansundervisningen, öka kunskapen och bredda publiken.

Med sitt tunga internationella renommé är Cullbergbaletten den bästa konstnärliga samarbetspartner man kan ha i dag, säger Rayco Cano-Cortes Calvo. Han är producent för föreställningen Word of mouth, som visas på Spira i Jönköping just nu, och är en blandning mellan tyst teater och dans i nycirkusanda där allt kan hända.

Samarbetet med Smålands musik och teater i Jönköping ingår i satsningen Cullberg to come, som riktar sig till den unga generationen dansare, koreografer och publik i länet.

Cullbergbalettens Playback gav en lovande förhandssmak. Den visades som ett gästspel på Smålands musik och teater tidigare i höst och bygger på att åskådarna är med och ger teman som dansarna direkt improviserar fram. Föreställningen har visats runt om i Sverige men även utomlands bland annat i Chile.

I Jönköping var alla åldersgrupper representerade från barn till äldre och samtliga drogs in i processen när de olika idéerna kastades fram. Hur gestaltas begrepp som ilska, långsamhet, vatten, cirkus och kafé? Vilka känslor väcks i kroppen när vi associerar och försöker uttrycka genom den?

Att improvisera dans kan se lätt ut men kräver en speciell utbildning och träning, säger Rayco Cano-Cortes Calvo som är van vid att kämpa för att nå en ökad förståelse för dansen som en professionell konstart.

– Det här är ett sätt att minska avståndet till danskonsten, säger han och tycker att koreografen Tilman O’Donnell lyckats bra med att bryta ner barriären mellan dansare och publik.

– Det är en föreställning som är både sensoriell, emotionell och intellektuell samtidigt.

Word of mouth visas på Spira fram till början av december och ska även turnera runt. Målgruppen är från 16 år och uppåt. I samband med föreställningen erbjuds publiken möjlighet till en interaktiv danspraktik, Hear inside, där man via hörlurar får en guidad tur genom kroppens organ, muskler, ben och skrymslen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV