Normkritik och lokal prägel på videofest

Vill du se det senaste inom videokonsten, eller få en introduktion till genren? Då kan Videogudfestivalen i Uppsala den 19 april vara något för dig. Bland annat visas verk av Natalie Djurberg och Makode Linde.

Många av besökarna är branschfolk eller konstintresserade, men festivalen kan också vara ett utmärkt sätt att närma sig videokonst för den ovana. Det menar Louise Bown, som är filmkonsulent på landstinget i Uppsala och en av festivalarrangörerna.

Bland annat ska konstnärsduon Bigert &Bergström berätta om sitt konstnärskap.

– Ofta är det bästa sättet att lära känna ett konstnärskap att höra konstnärerna själva berätta om var idéerna har kommit ifrån och hur de har gått till väga. Det tycker jag ofta är väldigt upplysande.

Bigert & Bergström gör bland annat videokonst i gränslandet till kreativa dokumentärer. Eftersom hela Videogudsamarbetet handlar om att förena konst och film är duon särskilt intressant.

– Deras verk har visats både på utställningar och på Göteborgs filmfestival. Det finns ett allt större område där filmare jobbar mer konstnärligt och de är ett bra exempel på det, säger Louise Bown.

En annan höjdpunkt under festivalen blir besöket från Peter Hagdahl, projektledare på Statens konstråd. Dels ska han presentera verk av konstnärer som Nathalie Djurberg, känd för sina mörkt surrealistiska leranimationer, och dels har han en workshop för anställda på olika typer av konstinstitutioner där han ska prata om hur de kan köpa, placera och vårda rörliga bildverk.

Dessutom har festivalen ett tävlingsmoment med en öppen klass och en klass för studerande och proffs. Louise Bown har varit ansvarig för den sistnämnda klassen som fått in över 30 bidrag. Hon säger att de håller hög klass och att bredden är stor, från mer konstnärliga dokumentärer till animationer. Alla verk har en anknytning till Gävleborgs, Uppsala eller Dalarnas län och är gjorda i år eller förra året.

– Tävlingsmomentet ger en väldigt god uppfattning om vad som görs här och nu.

Utöver allt detta visas verk av bland andra normkritiska konstnärer som Makode Linde, Tejal Shah och Bitte Andersson. Makode Linde är mest känd för tårtinstallationen Painful cake som ledde till krav på kulturministerns avgång. Både indiska Tejal Shah och svenska Bitte Andersson jobbar inom ett feministiskt och queert ramverk i flera medier.

Varför är just videokonst intressant, tycker du?

– Man spänner bågen lite högre än i den mer traditionella filmbranschen, där det handlar mycket om att få finansiering. Med korta filmer kan man experimentera mer och det tycker jag är spännande.

Enligt Louise Bown är videokonsten i ett bra läge just nu.

– Antalet filmer ökar eftersom det är mer tillgängligt för fler att jobba med film. Man ser också en större acceptans på fler platser. Många fler gallerier och museer är öppna för att visa installationer med videokonst.

Årets Videogudfestival äger rum den 19 april kl 13.30–18.30 på Slottsbiografen i Uppsala och har fri entré.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV