Klädbiblioteket: Gemensam garderob

På en solig bakgård i Uppsala fladdrar kläder från sina galgar, vissa från klassiska klädställningar medan andra dekorativt hänger från ett träd. I bakgrunden sprakar svensk 1940-talsmusik som om den fortfarande spelades på en gammal grammofonspelare. Det som skulle kunna uppfattas som en bakgårdsloppis är i själva verket en plats för utlåning av kläder – ett klädbibliotek.

– Det handlar om miljösynen att man inte ska köpa och slänga kläder utan att man kan ha en gemensam garderob, säger Tahra Åhrberg, en av initiativtagarna till projektet.

Varje söndag mellan klockan 12 och 15 plockas kläderna fram till en stor gemensam walk-in-closet på Göteborgs nation. Trots kopplingen till universitet är biblioteket öppet för allmänheten. Tanken är att alla kan dela med sig och att den gemensamma garderoben ändå kan bjuda på en stor variation. För endast 20 kronor per termin får man ett lånekort och tillgång till kläder utöver det vanliga.

Det som erbjuds är mest vintageplagg då baskläder är något de flesta redan har hemma. Särskilt fokus finns på annorlunda plagg som man kan variera sig med och som man kanske inte bär till vardags. Utbudet är till stor del skänkt och tillökning i den gemensamma garderoben mottages tacksamt med en särskild önskan om herr- och festkläder.

– Dåligt med pengar ska inte vara ett hinder för att man ska kunna känna sig fin, säger Tahra Åhrberg.

Klädbiblioteket startade för två år sedan som ett kursprojekt i hållbar utveckling. Och sedan dess har biblioteket fortsatt sin verksamhet med hjälp av volontärer.

– Vi var fyra från början, det var vi som startade själva projektet. Sedan har det varierat, men det är så med studenter. Ena terminen har man tid och en annan har man inte tid. Just nu är vi cirka 10 som jobbar, säger Tahra Åhrberg.

– Just finkläder är något som människor köper och kanske bara använder en gång. Det är så onödigt och då kan vi ha det här som alternativ, menar Tahra Åhrberg

Hur många låntagarare har ni?

– Vi har uppåt 200 stycken. Vänta, jag ska kolla exakt, säger Tahra Åhrberg och går igenom medlemsregistret för att återkomma med en siffra om 186.

– 187, inflikar en tjej som står och tittar bland kläderna och jubel uppstår bland volontärerna.

Aktiviteten varierar bland låntagarna. För vissa blir den en engångsförteelse, medan andra återkommer varje vecka.

– Samtidigt finns det de som enbart är stödmedlemmar för att det är sådan bra sak, säger volontären Jakob Öster.

Läs mer på: www.facebook.com/pages/klädbibibliotek-uppsala

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV