Hållbart fiske vann kooperativ tävling

Företaget Fiskonline tog nyligen hem förstapriset i tävlingen Jakten på ostartade företag. De jobbar närodlat, småskaligt och miljövänligt genom att underlätta för fiskare att sälja direkt till konsumenter på nätet.

”På ett innovativt sätt utvecklar Fiskonline ett yrke, och lyfter inte endast fram den kooperativa idén utan också fördelar för yrkesutövarna och deras kunder”, löd en enig jurys motivering.

Ursprunget till företaget är att många småskaliga fiskare har två problem. För de första har de svårt att få ut sin fisk till konsumenterna. För det andra har de dålig lönsamhet. Därför har grundarna tagit fram en idé som kan lösa båda problemen och även utgår från konsumentens behov av riktigt färsk, närproducerad fisk. Fiskonline är en webbtjänst där den som vill köpa fisk och den som vill sälja fisk kan hitta varandra.

– Du som konsument kan gå online, se när fiskarna landat fisk i hamnen, beställa och köpa direkt av fiskaren och sedan åka till hamnen och hämta din fisk när du visar ditt kvitto, säger en av ägarna Patrik Feltborg.

Verksamheten är också tänkt att vara bra för miljön. Mycket av den fisk som fångas på svenskt vatten transporteras i dag till Nederländerna för att säljas och vidare till Kina för att beredas och packas innan den kan säljas i svenska butiker. Initiativtagarna jobbar för ett yrkesfiske som sker med traditionellt hållbara metoder som gynnar fiskbeståndet och återhämtningen av Östersjön.

Tanken är att tjänsten ska lanseras i december i Karlskrona, Karlshamn och Ronneby. Därefter vill ägarna sprida satsningen i andra delar av södra Sverige innan de riktar sig norrut.

Varför valde ni den kooperativa formen för företaget?

– Vi klarar inte att driva detta på egen hand utan är i stort behov av medlemmarnas synpunkter om allt från fiskepolitik till praktiska frågor. Det handlar om att förstå ett traditionellt hantverk och vi måste vara lyhörda för medlemmarna, säger Patrik Feltborg.

Företagets andra ägare är Glenn Fridh och Bengt Larsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV