De har en dröm

Kommer lärare att ersättas av robotar i framtiden, eller ren luft säljas till högstbjudande? Amatörer och proffs samlas i I have a dream, en föreställning om att göra skillnad. I helgen var det premiär för samarbetet mellan Araby community art och Regionteatern Blekinge Kronoberg i Växjö.

I föreställningen drömmer en politiker om konsekvenserna av sina ogenomtänkta beslut som rör allt från skolan och Fas 3 till miljön. Skådespelarna är 50 amatörer mellan 10 och 65 år plus två proffs från Regionteatern. Materialet har jobbats fram i workshops, samtal och improvisationer med de inblandade utifrån temat drömmar.

– Vi har jobbat med allt från önskedrömmar till mardrömmar men det kändes som om vi hela tiden kom in på samhällssituationen som många som är med i föreställningen lever i, säger projektledaren och regissören Johanna Huss.

Resultatet är en både mörk och rolig föreställning med musik, dans och starka visuella bilder.

– Den är ganska allvarlig i sitt budskap att vi kanske får tänka mer på vad vi gör med varandra och med jorden så att vi inte hamnar i de mardrömsscenarier som vi spelar upp. Men jag hoppas att publiken tar med sig en hoppfull känsla av att vi kanske kan göra något bra av världen ändå och göra skillnad med våra beslut, säger Linnéa Lofthus som är med i ensemblen.

När föreställningen marknadsförs beskrivs den som utmanande och som något ”som inte liknar något du tidigare sett”.

– Jag tror inte att den här typen av föreställning har gjorts i Växjö förut, till exempel att skådespelare med en utvecklingsstörning samarbetar med proffs från Regionteatern. Det är nytt och modernt samtidigt som det är riktig folkteater med gamla mått mätt. Den är också väldigt snygg att titta på, som en Roy Andersson-film med färginslag, säger Johanna Huss.

Hon beskriver formen som deltagarteater.

– Alla är medskapare och alla får vara med. Det har inte varit några auditions, utan alla är med utifrån sina villkor och möjligheter, och gruppen i sig blir det viktiga.

Det betyder dock inte att slutresultatet blir lidande, betonar hon.

– Jag tycker att det är superviktigt att resultatet blir bra. Det här är en professionell föreställning som heter duga. När publiken går därifrån vill jag att de ska känna ”vad bra det var, kan de så kan jag”. Målet är att skapa minnen för livet både för dem som är med och för dem som tittar.

Andra syften är att väcka ett intresse för själva scenkonsten och att skapa vänskapsband mellan människor som annars kanske aldrig skulle mötas. Flera som aldrig har hållit på med teater tidigare har fått nytt självförtroende.

– Många var osäkra i början men man ser hur de växer med uppgiften. Det händer något väldigt coolt med människor när de får synas och ta plats, säger Johanna Huss.

Linnéa Lofthus har hållit på med teater tidigare men ville gärna prova på just deltagarteater. Hon säger att det är stor skillnad mot professionellt teaterarbete.

– Det har varit väldigt intressant och kul med alla kreativa personer och framåtanda. Alla tar stort ansvar för att det ska bli bra. I professionell teater går det mer på rutin. Med amatörer blir varje steg nytt och det blir mer utforskande.

I have a dream spelas på Regionteatern Blekinge Kronoberg den 18 och 19 maj kl 14.

*

Här är Linnéa Lofthus redogörelse från premiären:

Det kändes i luften när jag kom till Araby Park Arena, nervositeten och anspänningen som vi alla bar på. Alla var antingen lite extra stimmiga och förvirrade eller extremt fokuserade under förberedelserna inför pjäsens start. När det äntligen var dags att släppa in publiken var det som att sätta igång en kran där nervositet forsade fram och vi kände nog alla att nu var det äntligen på riktigt. I publiken var det knökfullt av familjer, vänner och förväntansfulla besökare. Där satt även några av de personer som är makalöst engagerade, ett par mammor som hjälpt till bakom scenen med smink och håruppsättningar, som under repperioden och under föreställningarna kommit att bli ensemblens egen hejarklack som peppar och stöttar oss alla.

En bit in i pjäsen ska ledsagarna, som jag och fyra tjejer till spelar, väcka upp huvudpersonen som är en politiker spelad av Olof Bergström från Regionteatern Blekinge & Kronoberg. Allt går som inövat fram tills Olof nyvaket flyger ur sin kontorsstol och i all hast åker hans tupé nästan av och landar i ansiktet på honom, till publikens förtjusning. Vi ledsagare står smått paralyserade och svär små ramsor för oss själva. För tusan också, det här skulle ju inte hända! Men innan någon av oss riktigt hinner reagera kör Olof proffsigt vidare och pjäsen rullar på galant. När vi fått bocka och buga till en stående publik och fått blommor och kramar från nära och kära berättar Olof att det i själva verket inte var en olycka att tupén lossnade, utan ett busigt påhitt som han och maskören Agneta Forsell kommit på och låtit bli att nämna för oss.

Efter att alla bytt från sin scenkostym och tagit bort sminket skålade vi med cider för en lyckad premiär och kalasade sedan loss på en härlig knytis-buffé där vi alla bidrog med något, vilket på många sätt kan liknas vid den här uppsättningen. Många olika sorters smaker och kombinationer, som på något magiskt sätt tillsammans blir en prefekt blandning. Precis så som communityteater blir. En ljuvlig mix av allt.

Linnéa Lofthus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV