Hallå där Åsa Ringström…

…projektledare för evenemanget Framtidslandet som arrangeras för första gången i Orsa den 15-16 juni.

Vad är Framtidslandet?

– Det är mässan för en hållbar planet. Målet med Framtidslandet är att samla företag, organisationer och myndigheter som på olika håll jobbar med hållbarhet och även att bjuda in besökare till mässan. På Framtidslandet kan du som besökare se intressanta mässutställare, lyssna på föredrag, vara med i workshops och äta ekologisk och lokalproducerad mat.

Vem är evenemanget riktad till?

– Framtidslandet riktar sig till alla människor som vill lära sig mer om hållbarhet och få inspiration till hur vi tillsammans kan utveckla vårt samhälle – framtiden tillhör alla.

Hur många personer räknar ni med att det kommer?

– Jag vill inte sia om hur många som kommer, för det kan vi inte styra över. Vi har försökt nå ut så bra vi kunnat via hemsida och Facebook och är med i flera kalendarier och mejllistor via kontakter och samarbetspartners. Vi har också annonserat i press och radio, varit med i artiklar i tidningar, men till sist handlar det om att människor tycker att det vi gör verkar så intressant att de väljer att komma. Jag hoppas att Dalafolket tycker hållbarhetsfrågor är spännande och gillar vårt evenemang och att vi också når ut till en del utanför Dalarna.

Vad är årets stora dragplåster?

– Ett av våra stora dragplåster är Pär Holmgren som både inviger mässan och som håller föredrag på lördagen. Vi är också glada att presentera Johan Ehrenberg på söndagen som kommer och pratar om egen el. Dock är vi lika glada för alla våra föredragshållare och workshopsledare som man kan läsa mer om på hemsidan.

Vad finns det för barnaktiviteter på Framtidslandet?

– Det kommer att finnas en Framtidshörna med möjlighet till kreativt pyssel och visionerande, för både vuxna och barn. För barnen kommer det att vara superhjältetema i Framtidshörnan. ”Vad är framtidens superhjälte?” är en spännande fråga. Naturskyddsföreningen Orsa kommer också att ha en monter som riktar sig mot barn och ungdomar där besökare kan prova olika aktiviteter eller experiment, som att bygga en solugn eller se en utställning om hållbarhetsprojekt som skolor eller förskolor på orten jobbat med, med mera.

Hur skiljer sig Framtidslandet från Framtidsveckan?

– Dels är Framtidslandet ett evenemang som håller på under två dagar och inte en hel vecka. Dels är vi en mässa där utställare bokar in sig för att delta och visa upp sig, medan Framtidsveckan ofta, som jag har förstått det, kan ha aktiviteter på olika platser runt om i en region.

Vad ska man tänka på särskilt om man vill åka till Framtidslandet i helgen?

– Det kan vara bra att kolla in seminarieprogrammet innan på hemsidan www.framtidslandet.se, så att man vet vad man vill gå på för föredrag. Det gäller också att lämna fri tid för att hinna gå runt i montrar och se våra utställare. På hemsidan står också vilka workshops som äger rum. För resenärer som åker långväga rekommenderar jag att komma upp till orten på fredag kväll och övernatta, för att hinna i tid till mässan öppnar. Om du reser kollektivt är det lite svårt sista biten från Orsa, men vi kommer lägga ut information på hemsidan under veckan där vi ger tips på hur du tar dig fram sista biten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV