Morteza får stanna

Europadomstolen för mänskliga rättigheter stoppade Sverige från att skicka Morteza Alizadeh till Italien. I september fick han till slut uppehållstillstånd.

Efter en lång kamp har nu Morteza Alizadeh fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. I våras deltog han i hungerstrejken i Gävle efter att han fått beslutet att han skulle skickas till Italien enligt Dublinförordningen.

Genom en överklagan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter som hans gode man, Sören Svensson, skickade in stoppades överföringen.

– Det fanns en uppenbar fara för Mortezas liv om han skulle skickas tillbaka till Italien. Men trots att han låg inlagd på psykavdelning var det ingen här i Sverige som lyssnade på det utan det krävdes ett beslut av Europadomstolen, säger Sören Svensson.

Samma dag som Landets Fria Tidning är på besök fyller Morteza Alizadeh 18 år och har en stor fest i Gävle. Många kompisar, boendepersonal och hans gode man har kommit för att fira honom med dans och tårta.

Morteza Alizadeh är jätteglad över att han nu äntligen kan fortsätta leva efter flera år på flykt och över två års väntan i Sverige. Han bor i Gysinge utanför Sandviken och ska snart få en egen lägenhet. Men samtidigt som han är lättad för egen del är han orolig för sina kompisar som nu ska utvisas.

– Jag hoppas att de kommer att få stanna. De har stora problem, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV