”Sydafrikas författare måste få folk att vakna”

Just nu riktas världens blickar mot Sydafrika, där mordrättegången mot friidrottaren Oscar Pistorius visar på djupare samhällsproblem när det gäller bland annat kvinnors situation. Dessa frågor lyfts också fram på Littfest i Umeå den 14-16 mars, där två sydafrikanska författare är på plats.

Sindiwe Magona framträder hela tre gånger under litteraturfestivalen. För det första diskuterar hon hur det är att vara ungdomsförfattare i Sverige respektive Sydafrika med tre kollegor och för det andra medverkar hon i en internationell poesiscen. Temat för hennes soloframträdande på Littfest är ”glädjen och smärtan att vara en afrikansk författare, verksam efter apartheid”. Denna glädje tycker hon ligger i att författare alltid upptäcker sig själva. Smärtorna är dock desto fler.

– Många frågar vad sydafrikanska författare skiver om efter apartheid. Det finns en smärta i att se ett land som för tjugo år sedan var på randen till riktig storhet. Det fanns förväntan, hopp och glädje i luften. Nu håller landet sakta på att gå utför. Vi måste skriva om vad det var som gick fel. Uppgiften för Sydafrikas författare är att ljuda i trumpeten och få människor att vakna och se verkligheten.

Inte minst menar hon att många svarta efter apartheid har insett att ondskan inte har någon färg. Hon beskriver Sydafrikas politiker som korrumperade och oärliga och talar om en röta i riksdagen.

– Självklart vill vi inte återvända till apartheid, men det gör mer ont när din förtryckare ser ut som dig själv. Nu förstår vi hur det kändes att vara en vit kvinna under apartheid. De måste ha känt sig så maktlösa. Då frågade vi, varför förändrar ni ingenting? Men varför förändrar vi ingenting nu?

Sindiwe Magona vill att väljarna ska inse att demokrati inte är något som bara skapas när det är val.

– Vi glömmer att riksdagsledamöterna är folkets tjänare. Demokrati kräver en befolkning som är klarvaken och vaksam, som ser till att dem som vi röstat på gör det arbete som vi skickat dem till riksdagen för att göra. Vi måste inse vår makt och använda den klokt. Rösta färgblint – för godhet och integritet och för de människor som verkligen älskar landet.

Hon oroar sig särskilt för de sydafrikanska kvinnornas situation.

– Den är helvetisk. Kvinnor lever som slavar i Sydafrika. Kvinnor våldtas, dödas och misshandlas i sina relationer.

Ett stort problem tycker Sindiwe Magona är kvinnor som får barn i ung ålder. Den ersättning de får från staten, 270 rand i månaden, går inte att föda upp ett barn på, menar hon. Och den löser inga problem.

– Den här regeringen spikar fast dig i fattigdom för evigt. Vi borde erbjuda 16-åriga kvinnor program där de lär sig färdigheter och får jobb, och under tiden föder vi deras barn. Men det hör jag ingenting om. Det är barnen som får lida, och samhället. En ung människa stannas i sin utveckling på grund av ett meningslöst föräldraskap och hennes barn har ingen framtid.

Själv hoppas författaren kunna vara en inspirationskälla för svarta och särskilt svarta kvinnor. Hon kommer från en enkel bakgrund där åren som föräldrarna gått i skolan kunde räknas på ena handens fingrar.

– Och nu skriver jag böcker, för Guds skull! Jag vill att barn ska veta att de inte måste dö fattiga för att de föds fattiga.

Ett viktigt budskap för Sindiwe Magona är att alla gör misstag i livet, men att det gäller att lära sig av dem.

– Ett frö måste ruttna i jorden, ur det växer en planta. Kanske är ditt stora misstag den dynga som en blomma kan växa ur. Använd de negativa sakerna i livet för att gå framåt, oavsett om det handlar om en situation som du har fötts in i eller ett resultat av dina egna val. Var orädd, och stanna inte i rötan.

Hon är främst engagerad i två organisationer just nu, som främjar litteratur och teater för barn. I Sydafrika är kulturen inte tillräckligt tillgänglig, menar hon. Både bland föräldrar och lärare, i synnerhet bland svarta, är en majoritet inte själva bokälskare.

– Vi behöver en armé av bokälskare som invaderar skolorna.

Sindiwe Magona tycker att kulturen har en viktig roll att spela i samhället.

– Bara det som erkänns och används blir en del av en nation. Det är genom att läsa som du håller reda på vad som händer i världen. Många som går ut högskolan i Sydafrika har ingen aning om var Sverige ligger. Men om du läser, öppnar sig ditt sinne och du blir en världsmedborgare. Människor som inte läser hämmas i sin utveckling.

Det är bland annat därför som hon skriver mycket för unga människor.

– Som författare bör vi glömma det långa och tunga och jobba mer med små, lättillgängliga böcker, sådant som en tonåring kan läsa på en dag eller två och njuta av. Vi behöver smitta dem med läslust, så att de gradvis fänglas av läsandet. Vi tenderar att bara hoppas att barn ska bli bokälskare, utan att vi lägger ner det arbete som krävs. Det gäller att smitta dem när de är små, annars förlorar vi dem. Alla goda vanor måste egentligen fås med modersmjölken.

När det gäller unga människors kulturupplevelser ser Sindiwe Magona Norden som en förebild och därför ser hon mycket fram emot resan till Sverige. Hon hoppas framför allt lära sig mer om teater och litteratur för barn.

– Sverige ligger så långt framme när det gäller barnteater, och hela sitt fokus på barn. I mitt nästa liv ska jag bli skandinav.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV