Assi Süer jobbar bland annat på tidningen Populär astronomi och på Slottsskogens observatorium i Göteborg. Nu läser hon till civilingenjör i rymdteknik i Kiruna. ”Det finns så mycket okänt där ute och så mycket att ta reda på.”
– Som astronom arbetar man med saker som inte finns på jorden, exotiska, stora grejer som man inte ens kan föreställa sig. Det är väldigt häftigt, säger Assi Süer.
Allra mest intressant tycker hon är frågan om det finns liv någon annanstans i universum.
– När det finns miljarder stjärnor och galaxer känns det konstigt att det bara skulle finnas vi. Men det behöver inte vara som oss, det kan vara i bakteriell form eller något som vi inte sett tidigare.
Hon var 13 år när rymdintresset slog till efter en lektion i skolan. Hon lånade alla böcker som biblioteket hade om astronomi och köpte sitt första teleskop några månader senare. Dock kände hon sig relativt ensam om sitt intresse och hade gärna träffat andra ungdomar med samma passion. Därför har hon bland annat varit med och startat föreningen Astronomisk ungdom. Omkring 100 medlemmar får en tidning, har träffar och åker på läger.
Assi Süers mål är att jobba på Europas motsvarighet till NASA, ESA. Troligen snarare som ingenjör än som astronaut.
– Jag gillar mer det tekniska. Jag vill bygga något för att söka efter liv i universum. Men om jag får chansen att bli astronaut tackar jag definitivt ja, jag skulle jättegärna vilja vara i rymden och uppleva tyngdlöshet. Får jag chansen betalar jag nog för att bli rymdturist.
Att bli kallad för nörd ser Assi Süer som en komplimang.
– En nörd är det bästa som finns. Nördar vågar göra saker som andra inte vågar och de är väldigt smarta också.
Hon tycker att det gett henne mycket att vara astronominörd.
– Jag har fått lära mig jättemycket om astronomi och universum. Jag förstår också mer om oss människor och den värld vi lever i. Jag har också blivit mer analytisk och kritisk.
Och att vara kvinna och rymdnörd ser hon bara som positivt.
– Rymdbranschen behöver fler kvinnor och jag tror att det blir lättare för mig att få jobb än för en man. Jag har inte hört något negativt av någon, men kurder blir väldigt glada och stolta över att det finns en kurdisk tjej som läser det här. Jag vill bli en av det kurdiska folkets främsta vetenskapsmän.
”Det hade aldrig hänt i en amerikansk serie”
Tove Bengtsson är spelskribent på Svenska Dagbladet och en av dem som gör poddcasten Nördigt. Hon är också ett passionerat fan av den brittiska science fiction-serien Doctor Who. ”Jag försöker att ta med Doctor Who i allt jag gör, om det går.”
Det finns mycket bra med just Doctor Who, enligt Tove Bengtsson. Bland annat att tv-serien är brittisk, att den handlar om tidsresor – ”alltid spännande” – och att det är smarta manus med välskriven dialog.
– Det handlar om en utomjording, ett geni som åker runt helt ensam och räddar universum. Han är väldigt mystisk, vi får reda på väldigt lite om honom. Men han kan alltid dra fram något spännande ur bakfickan.
Ett annat plus är synen på genus, etnicitet och sexualitet, i alla fall i de avsnitt som skrivits av manusförfattaren Russell T. Davies.
– Kvinnorna är inte längre Doktorns ”assistenter”, utan ”följeslagare”. I den nya serien är en 45-årig kvinna med och räddar världen – det hade aldrig hänt i en amerikansk serie att en kvinna i den åldern tagit den platsen. Det finns homosexuella förhållanden i Doctor Who utan att det görs en stor grej av det, och karaktären Jack är omnisexuell.
Tove Bengtsson tycker att laddningen i ordet nörd har förändrats väldigt mycket, efter att tidigare ha förknippats med töntar utan vänner.
– Det betyder att man är otroligt intresserad i och engagerad av något. Jag får inga negativa associationer av ordet alls. Det är bara kul med folk som gillar något väldigt mycket.
Däremot ser hon problem inom vissa av nördarnas gemenskaper.
– Jag ogillar elitismen som finns inom olika nördområden och det är ett jätteproblem ur genusperspektiv. Om man inte kan allt om allt är man inte alltid välkommen. Det behöver inte handla om kön men det antas ibland att man som tjej inte kan något. Det är en supertrist attityd, men det handlar om att några vill ha sina grejer för sig själva och det får man försöka att ignorera.
Själv har hon en pappfigur av den tidigare huvudrollsinnehavaren David Tennant hemma (som hon påpekar att hon inte köpt själv), en klocka med en av fienderna, dalek, dräkter och en hel del andra prylar. Men hon betonar framför allt den sociala gemenskapen som det allra bästa med nördskapet.
– Det är väldigt trevligt att hitta folk som gillar samma sak och som man aldrig skulle ha träffat annars.