Hallå där Sebastian Alm…

…organisatör och deltagare i SAC Syndikalisternas fackliga sommarturné genom landet som pågår till och med vecka 28.

Hur går turnén hittills?

– Över förväntan måste jag säga. Det är både kul och givande. Vi har nått ut till väldigt mycket människor och hållit många fackliga grundkurser med många nöjda deltagare.

Varför kuskar ni land och rike runt i sommar?

– För att vi vill öka den fackliga medvetenheten hos folk. Allt fler vet inte varför facket finns och varför man ska vara med. Man lär sig inget allmänt om facket i skolan. Vi delar ut små ficklexikon som går igenom väldigt grundläggande vilka rättigheter man har på jobbet. Den vänder sig framför allt till unga, men även till andra som inte är bekanta med vilka rättigheter man har när man arbetar.

Driver ni några särskilda frågor längs vägen?

– Ja, en fråga som vi driver är vår syn på facklig organisering. Det räcker inte att vara med i facket. Även om det finns bra lagar så betyder det ingenting om inte vi som jobbar ser till att de efterlevs. Hur det ser ut på jobbet beror på hur stridbart arbetarkollektivet är. Det handlar om att försöka förändra attityder och normer i arbetarkollektivet på en arbetsplats. Det gör man genom att agitera och snacka med sina jobbarkompisar. Man tjänar mer på att hålla ihop än att bråka med varandra.

Har ni lyckats ragga många nya medlemmar?

– Vi har fått med oss några nya än så länge. Det har varit ett ganska stort intresse. Folk tar emot material och frågar saker. Många får med sig en tidning hem som de säger att de ska läsa. Men när man står på stan och snackar med folk är det många som ryggar tillbaka eftersom de är vana vid att det är försäljare. Men vi får positiva reaktioner, speciellt när de får reda på att vi är där på ideell basis och tror på ett stridbart fack.

Vilka är ni som deltar?

– Vi är från lite olika lokala samorganisationer. Jag är från utanför Nyköping, några är från Skaraborg, Örebro och Malmö. Vi träffades under en utbildning som vi gick inom SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation) i höstas och bestämde oss för att dra ut på turné. Vi vill synas mer. Mycket fokus hamnar i storstäderna annars. Det är naturligt eftersom där finns flest människor, men vi ser att det finns ett stort behov på mindre orter och landsbygden också. Ett av målen är att komma ut och synas mer på mindre platser och orter.

Har ni turnerat tidigare år också?

– Sommarturnéer har hänt förut, det var vanligt inom SAC förr. Det var stort på 1920-30-talet att agitatörer åkte runt och agiterade i timmerstugorna. Det pratas om cykelpatruller, om folk som cyklade runt och höll möten. Vi åker bil.

Kvarvarande stopp på turnén blir Bollnäs, Sundsvall, Ljusdal, Hudiksvall, Sollefteå och Umeå. Mer information finns på sommarturnen.blogspot.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV