Amnesty: Skäll på Shell i helgen

Tvångsvräkningar, vapenexport och den arabiska våren. Det är några av de frågor som kommer att diskuteras under Amnestys årsmöte som i år hålls i mellan den fjärde och den sjätte maj i Uppsala.

Dagarna bjuder på föredrag, seminarier och en manifestati-on för att uppmärksamma oljeutvinningens konsekvenser för människor och miljön. Blandannat kommer Salil Shetty, Amnestys generalsekreterare, hålla ett föredrag om de visioner han har för Amnesty i framtiden. Det kommer att vara seminarierom bland annat tvångsvräkningar och den arabiska våren och en öppen paneldebatt om FN:s nya internationella vapenhandelsavtal Arms trade treaty (ATT).

– Då är alla välkomna, även de som inte är medlemmar i Amnesty, säger Anders Hällbom, som är ordförande för Amnesty Uppsala och en av de ansvariga för arrangemanget.

Från det internationella sekretariatet i London kommer Brian Dooley som är chef för Amnestys avdelning för vapenexportfrågor, och från UD kommer Paul Beijer som leder den svenska förhandlingsdelegationen i FN. De kommer att prata om hur ett starkt avtal kan förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i världen.

– Men det som nog kommer märkas mest utåt för uppsalaborna är manifestationen på lör-dag då 200 aktivister kommer samlas. Temat för manifestationen är Skäll på Shell. Vi vill uppmärksamma hur Shell har struntat i att sanera oljeutsläpp i Nigerdeltat och förvärrat miljöskadorna och det mänskliga lidandet, säger Anders Hällbom.

Uppladdningen inför mötet har pågått under både hösten och våren

– Just nu handlar det mest om att sy ihop säcken. Alla stora pusselbitar är på plats och jag måste säga att jag har oförskämt låg puls, säger Anders Hällbom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV